Energetika.ba
Zaštita okoliša

Prvi u Njemačkoj: Hamburg zabranio dizelaše na nekim cestama

Autor: Energetika.ba
Prvi u Njemačkoj: Hamburg zabranio dizelaše na nekim cestama

Hamburg je danas kao prvi njemački grad uveo zabrane saobraćaja vozila s dizelskim motorima na pojedinim saobraćajnicama, a političari apeliraju na automobilsku industriju kako bi se pronašlo rješenje za problem sa zagađivanjem zraka i izbjegle opće zabrane.

- Još možemo spriječiti zabrane. Uskoro će i drugi gradovi početi uvoditi zabrane jer neće imati izbora - rekao je potpredsjednik zastupničkog kluba socijaldemokrata u Bundestagu Soeren Bartol za javni servis rbb.

On je od njemačke kancelarke Angele Merkel zatražio da se "konačno pokrene" po ovom pitanju.

Socijaldemokratska ministrica zaštite okoliša Svenja Schulze se ponovo u razgovoru za medije grupe Funke od četvrtak založila za tehničke promjene na dizelskim motorima koji bi omogućili smanjenje emisije dušikovih oksida.

Ovom rješenju se zbog visokih troškova opire automobilska industrija, a podršku u tomu daju joj kancelarka Merkel i demokršćanski ministar saobraćaja Andreas Scheuer. Automobilska industrija umjesto toga predlaže promjene na softveru vozila što je međutim moguće samo kad manjeg broja dizelskih automobila.

U februaru je sud u Stuttgartu u jednoj presudi gradovima načelno dozvolio uvođenje zabrana saobraćaja vozilima na dizelski pogon u svrhu smanjenja količina dušikovog oksida u većim gradovima.

Od zabrane su izuzeta samo ona vozila koja posjeduju oznaku 6, a to su u pravilu vozila koja su se počela proizvoditi od 2016.

U raspravu se sad uključila i desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD) koja velike stranke optužuje da dozvolama zabrana žele "oduzeti imovinu narodu". Predstavnici koalicijske socijaldemokratsko-demokršćanske vlade AfD-u predbacuju ubiranje jeftinih političkih bodova.

- AfD-u uopće nije stalo do rješenja dizelskog problema nego se sada profilira kao zaštitnik građana - zaključio je demokršćanski političar Ingo Senftleben.

Greenpeace smatra da su zabrane za određene dionice dvije saobraćajnice u Hamburgu "čista kozmetika".

- Nije dovoljno uvesti zabranu za nekoliko stotina metara saobraćajnica da bi se poboljšala kvaliteta zraka u gradovima - saopćio je Greenpeace povodom uvođenja zabrane u Hamburgu, prenosi Index.

Energetika.ba