Energetika.ba
Zaštita okoliša

Rakovi pustinjaci sve više nose naše plastično smeće kao svoje kućice

Autor: Energetika.ba
Rakovi pustinjaci sve više nose naše plastično smeće kao svoje kućice
Agencije

Rakovi pustinjaci širom svijeta, koji skupljaju školjke kao oklop da im služi kao sklonište, sve više se okreću plastičnom otpadu.

Zaključak je zasnovan na analizi niza fotografija, koje su snimili ljubitelji divljih životinja, a objavljene su na internetu, navodi BBC.

Naučnici su rekli da im "se srce slama kada vide u kojoj mjeri životinje žive u našem otpadu."

Rekli su da je dvije trećine vrsta rakova pustinjaka uslikano u "vještačkim školjkama" - predmetima koje su ljudi odbacili.

Naučnici su tokom istraživanja analizirali snimke rakova pustinjaka objavljenih na internetu i društvenim medijima.

- Primijetili smo nešto neobično. Umjesto da ih krasi prekrasna puževa kućica, na što smo navikli, rakovi pustinjaci bi na sebi imali plastični čep ili dio sijalice - kazala je ekologinja Marta Szulkin sa Varšavskog univerziteta.

Szulkin i njene kolege zabilježili su 386 jedinki s oklopom od smeća, s time da se većinom radilo o plastičnim čepovima.

- Prema našim izračunima, 10 od 16 vrsta kopnenih rakova pustinjaka u svijetu koristi ovakvu vrstu oklopa - rekla je Szulkin i dodala kako za sada nije poznato jesu li ti materijali štetni ili korisni za male, ranjive rakove.

- Kada sam prvi put vidjela te fotografije, zaboljelo me srce. S druge strane, moramo prihvatiti činjenicu da živimo u drugome vremenu i da životinje koriste ono što im je dostupno. Internetska" ekološka studija je otkrila da je korištenje umjetnih školjki globalni fenomen. Sada samo ostaje pitanje hoće li im "plastične kućice" naštetiti ili ugroziti njihovu evoluciju - pojašnjava ona.

Rakovi pustinjaci sakupljanju i koriste odbačene puževe kućice kako bi zaštitili svoja krhka tijela.

Kada ponestane slobodnih školjki, rakovi se krenu boriti oko onih koje su preostale. Naučnici navode da je prirodnih puževih kućica sve manje i da je rakovima pustinjacima možda lakše potražiti umjetnu alternativu.

Dodatno, manje teške, plastične "kućice" mogle bi čak pomoći manjim, slabijim rakovima pri preživljavanju jer ih je lakše nositi na leđima.

Istraživanje je objavljeno je u časopisu Science of the Total Environment.