Energetika.ba
Zaštita okoliša

Rekordan rast prihoda Fonda za zaštitu okoliša FBiH

Autor: Energetika.ba
Rekordan rast prihoda Fonda za zaštitu okoliša FBiH

Upravni odbor Fonda za zaštitu okoliša FBiH usvojio je Izvještaj o radu ove institucije, te pozdravio, kako se navodi u saopćenju za javnost Fonda, izvanredne rezultate koje je prezentirao direktor Fuad Čibukčić.

- Fond za zaštitu okoliša FBiH, naime, drugu godinu zaredom ostvario je rekordne pozitivne rezultate, a u 2018. zabilježen je značajan napredak u odnosu na prethodnu godinu. Prihodi Fonda u 2018. ukupno su veći za 5,26 posto ili 1,7 miliona KM. A u odnosu na 2017., rekordnu godinu od osnivanja Fonda, prihodi su povećani za 4,93 posto. Najveći rast ostvaren je u prikupljanju naknada za zagađivače zraka za 20,66 posto, te naknada za plastične kese tregerice za 28 posto, saopćeno je iz Fonda.

Također, Fond je u 2018. ostvario višak prihoda nad rashodima u iznosu od 5.296.000 KM. U isto vrijeme, rashodi su realizirani sa 68 posto u odnosu na plan, sa uštedom od 32 posto.

U prošloj godini raspisana su dva javna poziva sa 181 projektom.

- Uz to, Fond za zaštitu okoliša na čelu sa direktorom Čibukčićem značajno se angažirao u procesima pokrenutim za kapitalne projekte poput Toplovoda Kakanj-Sarajevo, „Čista Miljacka“, a implementirao je zajedno sa partnerima i projekte izgradnje kolektora grada Mostara na lijevoj i desnoj obali Neretve, dok je isto učinjeno sa tokom Neretve u Konjicu i sa tokom rijeke Une u Bihaću, navodi se u saopćenju za javnost Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

Energetika.ba / FENA