Energetika.ba
Zaštita okoliša

Ribari iz Doboja najavljuju tužbe: Spreča je mrtva rijeka, riblji fond je uništen

Autor: Energetika.ba
Ribari iz Doboja najavljuju tužbe: Spreča je mrtva rijeka, riblji fond je uništen
Predsjednik Sportsko-ribolovnog društva Bosna Ratko Bogdanović za Klix.ba je rekao da je nakon pojavljivanja bijele fleke u slivu rijeke Spreče u Doboju došlo do potpunog pomora ribe.

"Sada čekamo rezultate uzoraka vode i uginule ribe koji su poslani na analizu. Kada dobijemo sve neophodne rezultate nadležno tužilaštvo i policija će sprovesti dodatnu istragu. Uskoro trebamo formirati komisiju koja će skupa s vještakom iz Srbije izvršiti procjenu nastale štete", rekao nam je Bogdanović.

Spreča je sada, ocijenio je, mrtva rijeka u kojoj je došlo do istrebljenja soma, smuđa, štuke, mrene, škobalja i deverike.

"Za sve građane Doboja Spreča je mrtva rijeka. Riblji fond je uništen, a ugroženi su i bunari. Građani više vodu ne mogu koristiti za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta i napajanje stoke. Zadesila nas je velika ekološka katastrofa i najavljujemo podnošenje tužbe protiv odgovornih, vezano za nadoknadu štete", rekao je Bogdanović, naglasivši da je došlo do povlačenja bijele fleke iz riječne vode, ali da to ne umanjuje nastalu štetu.

Iz Sportsko-ribolovnog društva Bosna najavili su i mirne proteste kako bi se ukazalo na problem s kojim se Dobojlije ovih dana susreću.

Kao što smo u nekoliko navrata dosad i pisali, u nedjelju je u potpunosti zaustavljeno curenje toksične materije iz taložnice "Bijelo more" u rijeku Spreču, a Općinski štab civilne zaštite Lukavac donio je odluku o proglašenju stanja tehničko-tehnološke nesreće zbog akcidenta na taložnici koji je prouzrokovao zagađenje okolnog zemljišta i rijeke Spreče.

Nakon ovog ekološkog incidenta, pored Dobojlija, sa pomorom ribe susreli su se i ribari u Gračanici koji također čekaju rezultate analize vode i uginule ribe.

Energetika.ba / Klix