Energetika.ba
Zaštita okoliša

Sada je najbolje vrijeme da se poduzmu mjere koje će smanjiti zagađenost zraka

Autor: Energetika.ba
Sada je najbolje vrijeme da se poduzmu mjere koje će smanjiti zagađenost zraka
Povodom 5. juna - Svjetskog dana okoliša, ambasada Švedske u BiH poziva građane i vlasti ove zemlje da poduzmu sve potrebne mjere za poboljšanje kvalitete zraka u Bosni i Hercegovini.

Kvalitet zraka u gradovima širom zemlje tokom zimskog perioda je i više nego zabrinjavajući. Sarajevo, Tuzla, Lukavac, Živinice nekoliko su puta proglašeni najzagađenijim gradovima u Evropi.

„Kako se ta statistika ne bi ponovila, izuzetno je važno da ne prestanemo govoriti o ovom problemu tokom ljetnih dana. Sada je zapravo najbolje vrijeme da se poduzmu mjere koje će smanjiti zagađenost zraka. Okoliš je u fokusu politike Švedske u Bosni i Hercegovini i mi podržavamo vlasti i građane BiH u njihovim naporima da riješe problem kvalitete zraka“– istakao je Anders Hagelberg, ambasador Švedske u BiH.

Za projekat koji se odnosi na kvalitet zraka u BiH Švedska je izdvojila oko 4 miliona eura za naredne četiri godine i u tom periodu stručnjaci iz Švedske agencije za okoliš domaćim institucijama prenijet će sva potrebna znanja i iskustva.

Osim toga, lansiranje kampanje i izložbe  #pricajmoozraku (#letstalkaboutair) otvorilo je diskusiju među građanima BiH o načinima na koje svaki pojedinac može doprinijeti rješavanju problema.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. juna na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

Ove godine, fokus je stavljen na kvalitet zraka.

Energetika.ba