Energetika.ba
sarajevo domaćin

Samit zelena mobilnost: Brojni eksperti sa inovativnim transportnim rješenjima

Autor: Energetika.ba
Samit zelena mobilnost: Brojni eksperti sa inovativnim transportnim rješenjima
Foto: Fena

Samit zelene mobilnosti, koji je danas počeo u Sarajevu, okupio je eksperte i lidere iz te oblasti s ciljem poticanja diskusije i razmjene znanja o zelenom transportnom sektoru i njegovom održivom razvoju te kako bi se promovisala inovativna održiva transportna rješenja.

Samit organizuju Stalni sekretarijat Transportne zajednice i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke (BMZ), a kako je rekao direktor Transportne zajednice Matej Zakonjšek, intencija je, pronaći najbolja rješenja za transport.

Zakonjšek je rekao kako se smatra da će do 2050. godine emisije zagađenja biti udvostručene, te su problem velikih klimatskih promjena detektirali i donosioci odluka, lokalne vlasti.

- Nažalost već svjedočimo velikim klimatskim promjenama diljem Evrope, a to pogađa i region zapadnog Balkana. Bili smo svjedoci velikih poplava koje su nanijele veliku štetu infrastrukturi, te kategoriji transporta.Zato smo ovdje kako bi već tražili rješenja i prevenirali problem– kazao je Zakonjšek.

U regionu se već vide promjene, podsjeća Zakošnjek, u Tirani, naprimjer, već se razvija infrastruktura, urađena je velika biciklistička staza, u Srbiji su duž puteva i ulica postavljene stanice za električno punjenje, a u BiH to je željeznička infrastruktura, novi tramvaji, novi autobusi.

- Sveukupno, to je još jedan korak ka održivoj zelenoj budućnosti kojoj mi težimo – naglasio je Zakonjšek.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Adebayo Babajide smatra da je Samit zelene mobilnosti veliki benefit za region, jer, kako je naglasio, budućnost koju čeka ovaj region jeste tranzicija na zelenu održivu energiju.

U tom kontekstu, podsjetio je, EU od 2020.godine radi na strategiji razvoja zelene energije i zelenog transporta.

- EU ima zajednički cilj da do 2050.godine umanjimo emisiju svih štetnih gasova, ali i da pomognemo regiji da tranzitira ka održivom razvoju i umanjenju emisija – poručio je on.

Evropska unija će pomoći BiH, dodao je, da nastavi na putu tranzicije ka zelenoj pokretljivosti „a ponosni smo na rekonstrukciju električne mreže i ostalog što je vidljivo u Sarajevu“.

- Želimo da pomognemo zapadnom Balkanu da razvija infrastrukturu koja bi ubrzala proces tranzicije ka zelenim opcijama transporta. Ali moram da naglasim, sve ovo zahtijeva sinergiju i rad između vlada različitih država, privatnog i javnog sektora u cijelom regionu – istakao je Babajide.

Naglasio je važnost uključivanja građana u te procese kroz različite oblike edukacije i podizanja svijesti kako bi isti ti građan, osjetili tranziciju u svom svakodnevnom životu, prenosi Fena.

- U to ime želim da ohrabrim vlade i predstavnike regiona da pomognu svima nama, da se uključe da što brže i što bolje možemo izvršiti tranziciju ka zalenim oblicima energije – poručio je Babajide.

Kanton Sarajevo, grad Sarajevo, najbolji je primjer napretka i realizacije projekata zelene tranzicije.

Premijer KS-a Nihad Uk je podsjetio da je oko 400 gradova u konkurenciji EU za klimatski neutalne gradove, a Sarajevo je jedan od 12 gradova koji nisu u EU i u konkurenciji je.

- To nam pruža priliku da budemo partneri sa različitim međunarodnim organizacijama posredstvom Delegacije EU u BiH koja će nam pomoći da kreiramo akcioni plan, a potom i da finansiramo projekte – rekao je Uk.

Vlada KS radi i na smanjenju emisije zagađenog zraka u KS-u ulaganjem u javni gradski prijevoz.

- Završavamo ozbiljan investicijski poduhvat u javni gradski prijevoz i to rekonstrukcijom tramvajske pruge, izgradnjom nove tramvajske pruge, kupovinom novih trolejbusa i tramvaja, otvaranjem nove trolejbuske linije prema Vogošći. To je jedan od segmenata koji će reducirati zagađenost zraka u KS-u – kazao je Uk.

Aplicirali smo, dodao je, i za kreditno zaduženje Vlade KS kako bi zamijenili individualna ložišta koja su ocijenjena od strane struke kao jedan od gorućih razloga lošeg kvaliteta zraka. To je prilika da građani KS apliciraju i zamijene indvidualna ložišta.

- Sve su to možda mali aspekti, ali prave veliku priču, a to je klimatski neutralan grad Sarajevo, glavni grad BiH – poručio je Uk.

Da je Sarajevo pozitivan primjer u regiji kako se projekti zelene budućnosti realiziraju, potvrdio je i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

- Urbana mobilnost, zelene politike, ekološki prijevoz su nekene od najbitniji stvari za društvo i državu. Mi intenzivno radimo na tome, i danas već vidimo velike promjene. Idemo u kupovinu dodatnih novih tramvaja, a prvi put ćemo ići u kupovini električnih autobusa – najavio je Šteta.

Cilj koji imamo, dodao je, jeste da do 2030.godine građani imaju mogućnost da koriste ekološki javni prevoz, tramvaje, trolejbuse, voz i električne autobuse, a, s obzirom na trenutnu dinamiku realizacije projekata, to će biti izvodljivo i prije 2030. godine.

Učesnici Samita zelene mobilnosti danas i sutra će razgovarati o planovima kako to dodatno poboljšati.

U okviru samita, bit će upriličeno postavljanje inovativnih parkinga za bicikla, a postavljanje stalka za bicikla poklon je organizatora Samita građanima Sarajeva, s ciljem promovisanja biciklizma kao održivog načina urbane mobilnosti.