Energetika.ba
Zaštita okoliša

Širenje sistema daljinskog grijanja prioritetno za unapređenje kvaliteta zraka

Autor: Energetika.ba
Širenje sistema daljinskog grijanja prioritetno za unapređenje kvaliteta zraka

U okviru aktivnosti na izradi "Studije izvodljivosti o proširenju i unapređenju sistema daljinskog (centralnog) grijanja u Kantonu Sarajevu" održana je radionica kojoj su prisustvovali predstavnici brojnih institucija i preduzeća nadležnih za tu oblast kao i oblast zaštite okoliša u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini.

Studija predstavlja izradu dugoročne strategije razvoja sistema daljinskog grijanja, a započeta je s ciljem pružanja podrške Kantonu Sarajevo u preduzimanju aktivnosti za smanjenje zagađenja zraka, kroz promociju i korištenje obnovljivih izvora energije kao i poboljšanje sistema daljinskog grijanja.

Radionici su prisustvovali predstavnici ministarstava prostornog uređenja građenja i zaštite okoliša, privrede, komunalne privrede i infrastrukture KS, Zavoda za izgradnju, Zavoda za planiranje razvoja i Privredne komore KS, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Grada Sarajevo, UNDP-a, Općine Vogošća, kantonalnih javnih komunalnih preduzeća "Toplane", "Sarajevogas", preduzeća "Bags Energotehnika" i Elektroprivrede, Mašinskog faukulteta te konsultantskih kompanija Enova d.o.o. Sarajevo i PlanEnergi iz Danske.

Prezentirani su rezultati tehničke, finansijsko-ekonomske i okolišne analize nekoliko predloženih scenarija za poboljšanje i proširenje sistema daljinskog grijanja u Kantonu Sarajevo.

U fokusu radionice bila su područja općina KS na kojima bi se širio sistem centralnog grijanja kao i mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije, poput biomase.

Kako je istaknuto, dosadašnja analiza predloženih scenarija bila je usmjerena na objekte kolektivnog stanovanja i javne objekte, dok će se u narednom periodu analiza bazirati i na individualna ložišta u Kantonu Sarajevo, koja predstavljaju najveći izazov kada je u pitanju sektor grijanja.

Zaključeno je da će se nakon detaljnije procjene finansijskih troškova kao i drugih neophodnih analiza, s akcentom na individualna ložišta u padinskim dijelovima Sarajeva, pristupiti izboru optimalnog i prihvatljivog scenarija za poboljšanje i proširenje sistema daljinskog grijanja.

Učesnicima radionice prezentiran je i sistem daljinskog grijanja grada Aarhus u Danskoj kao primjer dobre prakse u toj oblasti.

Izradu studije finansira Ministarstvo zaštite okoliša, kopna i mora Republike Italije a implementiraju je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, te konsultantske kompanije ENOVA i PlanEnergi, saopćeno je iz Press službe KS.

Energetika.ba / FENA