Energetika.ba
Zaštita okoliša

Škotska destilerija kao gorivo za kamione koristi otpad od viskija

Autor: Energetika.ba
Škotska destilerija kao gorivo za kamione koristi otpad od viskija

Iako je viski nešto što ne bi trebalo povezivati s vožnjom, jedna kompanija ga ipak koristi na pametan način.

Škotski proizvođač viskija Glendfiddich koristi otpadne produkte procesa destilacije viskija kao gorivo za svoju flotku kamiona.

Glendfiddich godišnje prodaje više od 14 miliona flaša viskija, a s ciljem smanjenja svoje karbonske emisije je počela modifikovati svoje dostavne kamione kako bi mogli koristiti biogorivo u gasovitoj formi napravljeno od opadnih produkata svojih destilerija. Korištenje ovog goriva se stvara niska emisija.

Kompanija je već napravila stanice za punjenje u destileriji u Dufftownu na sjeveroistoku Škotske, koje su specijalno dizajnirane da pretvaraju otpadne produkte iz procesa pravljenja viskija u ULCF (Ultra-Low Carbon Fuel) gorivo, prenosi Klix.

Destilerija tvrdi da biogas smanjuje emisiju CO2 svojih kamiona za više od 95 posto, a smanjuju se i druge štetne čestice i emisije staklenika za 99 posto u odnosu na dostavna vozila koja koriste dizel kao gorivo.

Modifikovani kamioni koji se koriste su zapravo Ivecov model Stralis NP koji obično koristi tečno gorivo.

Glenfiddich je ranije otpadne produkte proizvodnje viskija prodavao farmerima za stočnu hranu, a sada planira reciklirati cjelokupni otpad i koristiti ga za cijelu flotu od 20 dostavnih vozila. Trenutno posjeduje tri modifikovana dostavna kamiona koji koriste biogorivo i prevoze viski od destilerije do postrojenja za flaširanje i pakovanje.

Ova metoda bi se koristila i u drugim kompanijama.

Škotska industrija viskija želi biti karbonski neutralna do 2040. godine.

Energetika.ba