Energetika.ba
Zaštita okoliša

Smanjenje plastike za jednokratnu upotrebu prvi korak u borbi protiv zagađenja

Autor: Energetika.ba
Smanjenje plastike za jednokratnu upotrebu prvi korak u borbi protiv zagađenja

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica organizirao je danas seminar pod nazivom „Plastični otpad – Globalni ekološki problem“, povodom Svjetskog dana zaštite okoliša.

Predstavnici ministarstava zdravstva, zaštite okoliša, privrede, vodoprivrede i šumarstva, uposlenike higijensko-epidemioloških službi bolnica, domova zdravlja i zavoda za javno zdravstvo istakli su da je plastični otpad prijetnja za zdravlje ljudi, životinja i prirode.

Manadžer projekta "Čista rijeka Bosna" Siniša Mitrović je naveo da su najzagađenije rijeke zbog divljih deponija uz obale rijeka i potoka, koje kad nabujaju, ponesu sav otpad širom cijelog vodotoka.

Stoga je spec.zdravstvene ekologije i higijene u INZ-u dr. Nermin Rondić kazao da je neophodno da građani smanjuju upotrebu plastične ambalaže za jelo, plastične boce, koje treba zamijeniti postojećim zdravijim i sigurnijim alternativama.

- Umjesto plastičnih vrećica, pogotovo onih za jednokratnu upotrebu, neophodno je koristiti platnene vrećice, jer jedna dvije vrećice dnevno za pojedinca znači na globalnom planu i do 15 miliona tona plastične ambalaže na godišnjem nivou - istakao je Rondić.

Svjetski dan zaštite okoliša – 5. juna obilježava se pod pokroviteljstvom Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) u čitavom svijetu u cilju zaštite prirodnih bogatstava, a tema ove godine je „Pobijedimo zagađivanje plastikom”. Glavni domaćin je Indija.

Svjetski dan zaštite okoliša nastojat će uticati na promjenu u ključnim područjima, a najprije je to da je smanjenja plastike za jednokratnu upotrebu prvi korak u borbi protiv zagađenja plastičnim materijalom.

Također, ukidanje mikroplastike jer su studije pokazale da više od 90 posto vode u bocama, a čak 83 posto vode iz česme sadrže mikroplastične čestice.

U svijetu se svake minute proda milion plastičnih boca od čega se reciklira samo 14 posto. Do 13 miliona tona plastike godišnje završi u morima i okeanima, zagađuje mora i ozbiljno ugrožava morske vrste te ulazi u lanac ishrane čovjeka koji jede plastikom kontaminiranu hranu.

U narednih 10 do 15 godina, predviđa se da će se globalna proizvodnja plastike skoro udvostručiti. Procjenjuje se da bi do 2020. godine ova brojka mogla dostići 500 miliona tona na godinu, saopćeno je iz INZ-a.

Energetika.ba / FENA