Energetika.ba
Zaštita okoliša

Smanjenje troškova korištenjem energetski efikasnih prozora i vrata

Autor: Energetika.ba
Smanjenje troškova korištenjem energetski efikasnih prozora i vrata

Iako se objekti za stanovanje danas grade energetski efikasnije od onih izgrađenih prije tri desetljeća, većina stanovnika nije u potpunosti upoznata s mogućnostima uštede energije u svom domu.

U prosjeku, kako je saopćeno, domaćinstva troše skoro polovinu svojih godišnjih troškova energije na grijanje i hlađenje. Takav trošak može se značajno smanjiti, korištenjem energetski efikasnih prozora i vrata, čime se smanjuju gubici topline, što je samo jedan od brojnih odgovora na pitanje kako štediti energiju i novac.

Kako bismo dobili upute o mjerama koje se mogu primijeniti u domaćinstvu, potrebno je iskustvo i savjet pouzdanog stručnjaka.

Upravo takav stručnjak prisustvovao je danas u Banjoj Luci, na edukativnom događaju koji je organizovao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u okviru projekta Zeleni ekonomski razvoj (GED).

GED projekat finansiraju Vlada Švedske, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, a za cilj ima i informisanje građana o efikasnim načinima upotrebe energije i važnosti energetske efikasnosti u svakodnevnom životu.

- Organizacija događaja u kojem posjetioci imaju priliku vidjeti maketu energetski efikasne kuće i dobiti praktične savjete stručnjaka iz oblasti energetske efikasnosti, se pokazala vrlo korisnim. Pružajući građanima konkretne odgovore i savjete o mjerama koje mogu primijeniti u svom domaćinstvu, a koje doprinose manjem korištenju energije, finansijskim uštedama i zaštiti životne sredine, nastojimo ih motivisati da promjene svoje navike pri korištenju energije - izjavio je Elvis Hadžikadić, menadžer GED projekta.

Posjetiocima su predstavljeni i materijali sa savjetima o pametnoj upotrebi energije, a koji su dostupni i na web stranici www.ged.ba.

- Prije dvije godine smo stavili fasadu te zamijenili sve prozore na kući i od tada na računima za električnu energiju primjećujemo uštedu i do 30 procenata, pogotovo u zimskom periodu kada je sezona grijanja - izjavio je jedan od posjetilaca, Dragan Gajić.

Projekat Zeleni ekonomski razvoj doprinosi uspostavi održivog sistema upravljanja energijom na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini s ciljem smanjenja emisija štetnih gasova, unapređenja energetske efikasnosti javnih objekata i reinvestiranja ostvarenih finansijskih ušteda.

Kako su najavili organizatori, nakon Banje Luke, edukativni događaji će biti održani u Doboju i Trebinju.

Energetika.ba / FENA