Energetika.ba
Zaštita okoliša

Stručnjaci upozoravaju: Plastični otpad sve veći problem i prijetnja okolišu

Autor: Energetika.ba
Stručnjaci upozoravaju: Plastični otpad sve veći problem i prijetnja okolišu

Promocija upravljanja morskim otpadom i najboljih praksi u Jadranskom području – tema je međunarodne konferencije u Sarajevu na kojoj su učesnici, eminentni stručnjaci, danas ukazali na problem drastično povećane proizvodnje plastike koja je prepoznata kao velika prijetnja morskom okolišu, turizmu, rekreacijskim aktivnostima..

Na konferenciji su podsjetili da se u svijetu održavaju brojne aktivnosti za zabranu jednokratne upotrebe plastike, podizanju svijesti javnosti za smanjenje zagađenja plastikom posebno Mediterana, Jadranskog područja.

U fokusu konferencije je općina Neum, a plažu tog područja, kako je istaknuto, treba zaštiti od svih vrsta otpada, plastičnih flaša, kesa, a takav otpad treba zbrinuti na određeni način.

Voditeljica projekta Sabina Hadžiahmetović je naglasila da se problem plastike očitava tokom poplava, tu dolazi do začepljenja vodovodne infrastrukture i sistema, u kojima su ogromne količine plastičnih kesa i flaša, pa voda izbaci svo smeće koje dolazi sa kopna.

Najavila je projektne aktivnosti koje su usmjerene i na edukaciju građana. Bit će održane javne kampanje u saradnji sa školama, u februaru, martu i aprilu u Sarajevu i Neumu sa ciljem da se mladi educiraju o temi negativnog uticaja plastike, ali ih motivirati da kreativno razmišljaju sa plastikom.

Na konferenciji su stručnjaci iz: Bosne i Hercegovine, Egipta, Kosova, Turske, Grčke, Albanije, Hrvatske, prezentirali pozitivne prakse zaštite okoliša, uklanjanja i preveniranja otpada plastične ambalaže.

Također je razgovarano i o provođenju Uredbe o naknadama za plastične kese tregerice koja je u Federaciji BiH donesena, ali se ne provodi, a u RS-u nije ni donesena, iako ima najava da bi uskoro mogla biti usvojena.

Projekt je finansiran kroz program UN-a za okoliš, a implementira ga Institut za hidrotehniku Sarajevo.

Energetika.ba / FENA