Energetika.ba
Zaštita okoliša

Švedski stručnjaci pomažu BiH da poboljša kvalitet vazduha

Autor: Energetika.ba
Švedski stručnjaci pomažu BiH da poboljša kvalitet vazduha
Pomoć BiH u poboljšanju kvaliteta vazduha i upravljanju kvalitetom vazduha, te izrada Strategije za zaštitu životne sredine Republike Srpske, bile su glavne teme današnjeg sastanka predstavnika Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS i Ambasade Švedske u BiH.

Andreas Lindstrom iz Agencije za zaštitu životne sredine Švedske prezentovao je na sastanku dosadašnje aktivnosti na implementaciji projekta pomoći BiH u poboljšanju kvaliteta vazduha i upravljanju kvalitetom vazduha te naglasio da će se posebna pažnja posvetiti razvoju mogućnosti za pravovremeno obavještavanje javnosti o kvaliteta vazduha.

On je najavio da će se tokom realizacije ovog projekta, između ostalog, izvršiti monitoring saobraćaja s ciljem identifikovanja njegovog uticaja na kvalitet vazduha, kao i studije o izvorima zagađenja u tri grada u RS i tri grada u FBiH.

– Lindstrom je naglasio da će u realizaciji ovog projekta učestvovati i švedski hidrometeorološki zavod i druge agencije koje se bave upravljanjem kvalitetom vazduha – navodi se u saopštenju iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Dodaje se da su predstavnici Ambasade Švedske na sastanku obavijestili ministarku Srebrenku Golić da je za nosioca izrade Strategije zaštite životne sredine Srpske, koju će finansirati Kraljevina Švedska, izabran švedski institut za ekologiju, te da se očekuje skori dolazak ekspertskog tima, s ciljem definisanja projektnog zadatka i izrade projektnog dokumenta.

Osim strateškog dokumenta za RS, švedski stručnjaći će raditi i Strategiju zaštite životne sredine za FBiH i za Brčko Distrikt, a u skladu sa mehanizmom koordinacije, ova tri strateška dokumenta činiće Strategiju zaštite životne sredine BiH.

Na sastanku, kojem je prisustvovala i šefica razvojne saradnje i zamjenica šefa misije u Ambasadi Švedske u BiH Mari Bergstrom, usaglašeno je da se rok za izradu strateške procjene Plana upravljanja otpadom u RS, čiju izradu finansira Kraljevina Švedska, produži za tri mjeseca, kako bi se dobio kvalitetan dokument koji će biti potpuno primjenjiv na terenu.

– Mari Bergstrom je informisala ministarku Golić da je pripremljen projektni dokument za realizaciju projekta koji se tiče primjene Stokholmske konvencije o dugotrajnim zagađujućim supstancama, te da se očekuje da će implementacija početi u naredna dva mjeseca – stoji u saopštenju.

Dodaje se da će se ovaj projekat realizovati uz podršku Razvojnog programa UNDP, a finansiraće ga Kraljevina Švedska.

Današnjem sastanku prisustvovala je i Aiša Bijedić, rukovodilac Programa životne sredine i klimatskih promjena u Ambasadi Švedske u BiH, Svjetlana Radusin, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine i Miloš Jokić, pomoćnik ministra za koordinaciju projekata i razvoj.

Energetika.ba