Energetika.ba
Zaštita okoliša

Švicarska osigurala osam miliona KM za projekt zaštite okoliša u Gradišci

Autor: Energetika.ba
Švicarska osigurala osam miliona KM za projekt zaštite okoliša u Gradišci

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda i ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer potpisali su danas u Sarajevu Ugovor o grantu, u vrijednosti oko osam miliona KM, za projekt zaštite okoliša.

Riječ je o projektu "Prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci" te je predviđeno da se aktivnostima u okviru projekta nastavi doprinositi zaštiti okoliša u tom bh. gradu i unapređenju života stanovništva te regije.

Ovaj grant, koji je zapravo "dan švicarskih poreznih obveznika stanovnicima u Gradišci i ostalim stanovnicima uz Savu nizvodno od Gradiške", osiguran je za projekt za koji je prethodno Vlada Njemačke osigurala 10,2 miliona eura.

Ministar Bevanda podvukao je važnost ovakvih sporazuma imajući u vidu činjenicu da se oni direktno tiču unapređenja života građana i lokalnih zajednica zbog čega je izrazio nadu da će se radovi završiti u predviđenim rokovima.

Ambasadorica Švicarske Andrea Rauber Saxer kazala je da ovaj projekt pokazuje koliko se toga može uraditi ukoliko lokalnu zajednicu vode predani političari, pojasnivši da se tim grantom dopunjuju sredstva koje je njemačka vlada izdvojila za isti projekt.

- Sredstva izdvojena za taj projekt zapravo su poklon i za Planetu što je i bila jedna od motivacija da pomognemo prikupljanju i prečišćavanju otpadnih voda jer želimo doprinijeti osiguranju čiste Planete za sve - dodala je Rauber Saxer.

Napomenula je na doprinos Švicarske u osiguranju čistih rijeka u BiH, te pozvala sve stanovnike BiH da brinu o prirodnim ljepotama, jer mnogo toga svaki pojedinac može uraditi u zaštiti prirode ili borbi protiv zagađenja i doprinijeti manjoj količini otpada.

Energetika.ba / FENA