Energetika.ba
Zaštita okoliša

Svjetski dan okoliša u KS posvećen prašumi Ravna Vala na Igmanu

Autor: Energetika.ba
Svjetski dan okoliša u KS posvećen prašumi Ravna Vala na Igmanu

Preduzeće ''Sarajevo šume'' ovogodišnji Svjetski dan zaštite okoliša, 5. juni, posvetit će jedinoj prašumi u Kantonu Sarajevo, Ravnoj Vali na Igmanu.

Na taj način žele skrenuti pažnju na važnost prašuma, koje su, kako kažu, dragulji biodiverziteta.

- Budući da se milioni biljnih i životinjskih vrsta suočavaju s opasnosnošću izumiranja, zaštita biološke raznolikosti nikada nije bila od tolike važnosti - kazali su Feni iz Kantonalnog javnog preduzeća ''Sarajevo šume'' koje će u subotu na igmanskom Velikom Polju održati manifestaciju povodom Svjetskog dana zaštite okoliša.

Jedna od aktivnosti bit će posjeta Ravnoj Vali. Organizatori smatraju da istraživanje prašume Ravna Vala nije samo od interesa za šumarstvo, nego je područje interesa i drugih prirodnih znanosti.

- Prašumski rezervati imaju neprocjenjiv naučno-obrazovni i kulturni značaj. One su od posebnog značaja za zaštitu biodiverziteta - poručuju.

Ravna Vala smještena je na sjeveroistočnim padinama planine Bjelašnica, dvadesetak kilometara jugozapadno od Sarajeva. Drvna masa te prašume znatno je veća od okolnih šuma, a visina pojedinih stabala je 40 metara.

Rasprostranjena je u visinskom intervalu između 1.280 i 1.440 metara nadmorske visine s dominantnom istočnom i jugoistočnom ekspozicijom.

U prašumi Ravna Vala, pored drugih divljnih životinja, živi i mrki medvjed koji je je najveća divlja životinja u Bosni i Hercegovini.

U BiH potoji dvanaest izdvojenih prašuma, koje čine niz neprocjenjive vrijednosti biodiverziteta šumskih ekosistema i historijske baštine.

U prašumi je strogo zabranjena bilo kakva ljudska intervencija kao što je sječa, odvlačenje iz šume starog, palog drveća, branje šumskog bilja i slično. Kad neko stablo padne pod uticajem snijega i vjetra ili od starosti, ostaje u prašumi, ne dira se.

U prašumi je dopušteno samo provoditi naučno-stručna istraživanja uz saglasnost nadležnog preduzeća, te provoditi aktivnosti praćenja stanja.

Energetika.ba / FENA