Energetika.ba
Istraživanje WTO

Trgovina može biti važan pokretač klimatske politike

Autor: Energetika.ba
Trgovina može biti važan pokretač klimatske politike
Voće / Ilustracija

Prema istraživanjima Svjetske trgovinske organizacije (WTO), kupovina lokalno uzgojene jabuke nije uvijek bolja za klimu od kupovine jabuke prevezene preko 18.000 kilometara, na primjer sa Novog Zelanda.

"Većina ljudi misli da je regionalni proizvod nužno dobar za okoliš, a to je veliki nesporazum", rekao je glavni njemački ekonomist WTO-a Ralph Ossa za agenciju dpa.

To nije uvijek tačno. Naime, kaže Ossa, jabuke s Novog Zelanda zimi su "zelenije" od jabuka iz Njemačke, jer su njemačke jabuke bile u hladnjačama, a to troši energiju. Emisije zbog saobraćaja čine samo relativno mali udio ukupnih emisija dok proizvod dođe na tržište, rekao je Ossa. U slučaju hrane, to je u prosjeku 10 posto. No, postoje velike razlike u emisijama iz proizvodnje.

"Ako je povrće ili voće u sezoni u drugoj zemlji, a ne u našoj, te se kod nas uzgaja u grijanom stakleniku ili je održavano u hladnjači, tada su proizvodne emisije lokalno proizvedene robe često veće nego u drugoj zemlji", naglasio je Ossa i dodao da nije tačno da je uvoz uvijek loš.

Globalna bi trgovina mogla biti značajna u smanjenju emisija štetnih za klimu, rekao je Ossa. Da bismo to postigli, moramo drugačije trgovati, a ne manje, rekao je.

"Trgovina može biti važan pokretač klimatske politike", kaže on.