Energetika.ba
Zaštita okoliša

Tuzlaci protestovali zbog zagađenja: Želimo čišći zrak, a ne rak

Autor: Energetika.ba
Tuzlaci protestovali zbog zagađenja: Želimo čišći zrak, a ne rak

Zagađenost vazduha problem je s kojim se Tuzla i okolina suočavaju godinama. U namjeri da vlasti više pažnje posvete ovoj pojavi, na Trgu Slobode danas je održan mirni protest građana, koji su digli svoj glas protiv trovanja okoline i ljudi, javlja Anadolu Agency (AA).

Noseći maske na licu, nekoliko stotina građana poručilo je da žele “čišći zrak, a ne rak”, a nosili su i transparente “stop trovanju”. Protest je organiziran putem društvene grupe Facebook.

“Mi dišemo najzagađeniji zrak u Evropi i iz godine u godinu je sve gora situacija. Smatrali smo da moramo nešto učiniti po tom pitanju. Odluke se donose na svim nivoima vlasti, ali one se ne primjenjuju ili nisu dobro donesene tj. nisu adekvatne”, rekao je Srđan Janjić, jedan od organizatora protesta.

Iako je dan bio sunčan, jutarnji indeks mjerenja čestica u zraku bio je 170, što je, pojašnjava Janjić pokazatelj da je zrak vrlo zagađen. Građani su ukazali i na problem individualnih ložišta, u kojima se loži “sve i svašta”, a taj bi se problem, navode, mogao riješiti povećanjem i širenjem mreže centralnog grijanja.

Osim toga, povećanju problema doprinose i fabrike koje rade bez okolišnih dozvola, a lokalne i kantonalne vlasti skoro su nemoćne uraditi bilo šta.

“I prije rata je bilo industrije. Bila je teška industrija poput HAK-a i Dite, ali nikada nije bilo ovakvo zagađenje da se ne može disati i da nas truju. Meni je samo žao djece”, poručila je Rada Hudić, građanka Tuzle.

Prema mjerenjima zagađenja zraka, na području Tuzle i okoline, prekoračenje i dnevne i satne vrijednosti je kontinuirano, a sve više stanovništva, naročito djece, obolijeva od teških bolesti. Lebdeće čestice izazivaju oboljenja srca i pluća, karcinome, utiču na reprodukciju i osteoporozu.

Prema podacima Centra za ekologiju i energiju od 100 ljudi, 13 njih oboli od karcinoma.

Energetika.ba / AA