Energetika.ba
Zaštita okoliša

U Beču se gradi pametna poslovna zgrada bez grijanja

Autor: Energetika.ba
U Beču se gradi pametna poslovna zgrada bez grijanja

U jednom od najvećih pametnih naselja u Evropi, Seestadt Aspern u austrijskoj prijestolnici, nedavno je postavljen kamen temeljac za prvu poslovnu zgradu bez grijanja.

Zgradu održava toplom sama konstrukcija, za koju su arhitekte pronašle inspiraciju u termitnjacima. Prema navodima projektanata, temperatura u zgradi biće između 22 i 26 stepeni.

Zidovi od cigle debljine osamdeset centimetara, troslojni drveni prozori i moderna senzorska tehnologija osnovne su karakteristike najnovije poslovne zgrade Robin na 7.000 kvadratnih metara u glavnom gradu Austrije.

U kompleksu zgrada koji se sastoji od tri bloka biće 300 radnih mjesta. Posebnost ove zgrade je u tome da ni grijanje ni hlađenje neće emitovati ugljendioksid.

"Ideju za dizajn ventilacije dali su nam termiti. Grijna tijela će biti sami ljudi, jer svako ljudsko tijelo emituje 80-90 W toplote u svoju okolinu. I toplota koju emituje rasvjeta se pohranjuje u zidove od cigle", objašnjava Erwin Soravia, šef koncerna za razvoj nekretnina. Zahvaljujući tradicionalnim građevinskim materijalima i savremenoj tehnologiji, u zgradi će uvijek biti najmanje 22 stepena i bez grijanja, uz ugodnu atmosferu i visok kvalitet zraka u prostorijama.

Budući da nema potrebe za troškovima na hlađenje i grijanje zgrade, a naglasak je na softveru umjesto na hardveru, režijski troškovi ostaju uvijek 30 posto niži od onih u tradicionalnim poslovnim zgradama.

Završetak izgradnje ovog inovativnog kompleksa očekuje se 2024. godine.

Energetika.ba