Energetika.ba
Zaštita okoliša

U Sarajevu danas počinje trodnevni sastanak o hemikalijama i otpadu

Autor: Energetika.ba
U Sarajevu danas počinje trodnevni sastanak o hemikalijama i otpadu

Danas u Sarajevu počinje trodnevni sastanak međunarodne ekspertske grupe "Hemikalije i otpad u Programu održivog razvoja do 2030. godine". Organizatori sastanka su Agencija za statistiku BiH uime Bosne i Hercegovine i UN Habitat.

Međunarodna ekspertska grupa će raspravljati o ključnim metodološkim pitanjima za razvoj tri SDG indikatora za koje treba definirati metodologije: (11.6.1) procent urbanog čvrstog otpada koji se redovno prikuplja i s adekvatnim finalnim odlaganjem u ukupnom urbanom čvrstom otpadu, po gradovima; (12.4.2) opasan otpad po glavi stanovnika i procent tretiranog opasnog otpada prema vrsti tretmana i (12.5.1) nacionalna stopa reciklaže, saopćeno je iz Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Ovaj projekat se implementira u okviru Programa Ujedinjenih nacija za okoliš " Hemikalije i otpad u Agendi 2030. - izgradnja kapaciteta za praćenje i pregled Ciljeva održivog razvoja (SDG) i u zemljama u razvoju". Bosna i Hercegovina je, po izboru Ujedinjenih nacija, jedna od tri zemlje u svijetu u kojoj će se definisati i testirati metodologija i indikatori za tri navedena cilja održivog razvoja iz oblasti opasnog otpada, komunalnog otpada i recikliranja.

Očekivani rezultat ovog projekta je da Bosna i Hercegovina kreira nacionalni Izvještaj o statistici hemikalija i otpada kroz koji će se dati podrška ostvarivanju ciljeva održivog razvoja (SDG), te definisati i testirati statističke metodologije indikatora za praćenje njihove realizacije.

Tokom implementacije projekta usko se sarađuje s UN-Habitat i Statističkim odjelom Ujedinjenih nacija (UNSD) u vezi s drugim relevantnim indikatorima. U procesu implementacije se provodi pilot istraživanje u izabranim zemljama (Bosna i Hercegovina, Kostarika i Kamerun) na razvoju metodologije odabranih indikatora. Također se usko sarađuje s ostalim UN organizacijama, kao što su Sekretarijat za strateški pristup međunarodnom upravljanju hemikalijama (SAICM), Sekretarijat Bazelske, Roterdamske i Štokholmske konvencije (BRS) i Regionalnim uredima UN-a, navodi se u saopćenju.

Energetika.ba / FENA