Energetika.ba
Zaštita okoliša

Udruženje 'Val' iz Goražda vlastitim primjerom pokazuje odnos prema prirodi

Autor: Energetika.ba
Udruženje 'Val' iz Goražda vlastitim primjerom pokazuje odnos prema prirodi

Članovi goraždanskog udruženja za ekologiju i rekreaciju "Val“ ličnim primjerom nastoje pokazati zdrav odnos prema životnoj sredini. Vlastitim sredstvima krenuli su u prve projekte uređenja obala Drine, na izletištu Sadba.

Pojašnjavaju da je ideja za udruženje koje je osnovano krajem 2018. godine nastala usljed ljudskog nemara i odnosa prema prirodi.

- Družili smo se na više lokacija u BPK i prilikom posjete svim tim mjestima naišli bi na strašne prizore ljudskog nemara prema prirodi i okolišu. Iz tog razloga smo došli na ideju da registrujemo udruženje koje bi svojim aktivnostima ukazalo da moramo više pažnje posvetiti prirodi - ističe član udruženja Adnan Tataragić.

Članovi "Vala" su proteklih dana od goraždanskog izletišta Sadba napravili prelijepo mjesto za boravak u prirodi. Nakon uređenja izletišta postavljeni su šadrvani, a planirani su i drugi sadržaji.

- Većina članova udruženja radi u kompaniji 'Emka Bosnia' od koje od osnivanja imamo podršku, a drago nam je da su naš trud prepoznali i Vlada BPK i Grad Goražde, JP Bosanskopodrinjske šume i drugi subjekti i pojedinci, jer mi nemamo stalan izvor finansiranja, već se samofinansiramo iz članarina. Idejnim projektom izletišta Sadba planirana je i izgradnja terena za mali fudbal, zatim terena za odbojku na pijesku, te zasadi drveća, kao i izgradnja dječije igraonice - pojašnjava Tataragić.

Podsjeća da je udruženje ranije realizovalo i druge projekte koji su doprinijeli ljepšem izgledu grada.

- Mi smo odredili da naša prva akcija bude Sadba koje je najatraktivnije izletište koje je godinama zapušteno i nije posjećeno kao nekada kada bi se tražilo mjesto. Prepoznali su to i naši sugrađani koji nam pozitivnim kritikama daju vjetar u leđa za naš daljnji rad. Na inicijativu facebook grupe Roditelji Goražde pomogli smo u uređenju parka za djecu u Višegradskoj ulici sa organizacijom World Vision, zatim u Omladinskoj ulici takođe smo izvršili uređenje i rekonstrukciju parka za djecu. Sa sličnim projektima ćemo nastaviti i u budućnosti - kazao je Tataragić.

Energetika.ba / FENA