Energetika.ba
Vlada KS

Uk: Smanjenje zagađenosti je dugotrajan proces koji neće biti završen ni do 2026. godine

Autor: Energetika.ba
Uk: Smanjenje zagađenosti je dugotrajan proces koji neće biti završen ni do 2026. godine
Foto: Energetika.ba

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk je, komentirajući činjenicu da je Sarajevo svjetski rekorder po zagađenosti zraka, kazao da provode višestruko paralelne procese posljednje tri do četiri godine kako bi smanjili štetne emisije.

Sarajevo je posljednja tri dana ponovo dospjelo na vrh ljestvice gradova s najvećim onečišćenjem zraka, navodi se na portalu AirVisual, koji prikuplja informacije s mjernih stanica iz država diljem svijeta.

Uk je poručio da je to dugotrajan proces te da zrak u Sarajevu neće biti čist ni do kraja mandata aktuelne vlade, 2026. godine.

Struka je, pojasnio je, ocijenila da su faktori zagađenosti grubo podijeljeni u tri dijela: geografski položaj, saobraćaj i ložišta.

Uk kaže da geografski položaj ne mogu mijenjati, ali da ulažu u gradski saobraćaj, utopljavaju javne zgrade, te mijenjaju individualna ložišta.

Naglasio je da je urbanističkim planom koji je u prednacrtu, Vlada prošli četvrtak donijela odluku izgradnje tramvajske pruge prema Dobrinji i Šipu.

- Sve ovo je paralelan proces koji neće biti okončan do 2026. godine, već će smanjiti zagađenost do prihvatljivog nivoa – zaključio je premijer Uk.

Prema najnovijim podacima o kvaliteti zraka, indeks kvalitete zraka (AQI) za Sarajevo je u utorak u jutarnjim satima iznosio alarmantnih 235, što je više nego u Dhaki u Bangladešu ili indijskom Delhiju, dok je u srijedu iznosio 240, znatno više nego u pakistanskom gradu Lahore, gdje je indeks zraka bio 200.

Glavni grad BiH danas je još zagađeniji od prethodnih, te je proglašena epizoda "Uzbune", uz primjenu interventnih mjera zbog prekomjernog zagađenja zraka.