Energetika.ba
Zaštita okoliša

Upozorenje: Prirodne resurse trošimo brže nego što se regenerišu

Autor: Energetika.ba
Upozorenje: Prirodne resurse trošimo brže nego što se regenerišu

Svjetski fond za prirodu (WWF) danas je upozorio da se za trenutne potrebe čovječanstva prirodni resursi koriste 1,7 puta brže nego što ekosistemi mogu da se regenerišu.

"Svijet 1. avgusta ulazi u ekološki dug. To je dan kada potrebe čovječanstva prema prirodi premaše ono što ekosistemi planete Zemlje mogu u toj godini da obnove", navodi se u saopštenju fonda.

Kako je objašnjeno, Dan ekološkog duga se ove godine obilježava najranije otkako se rade mjerenja i simbolično prikazuje uticaj ljudskih aktivnosti na prirodu i njene resurse.

"Činjenica da se ovaj dan svake godine pomjera unapred govori nam da se i dalje prema planeti ne ponašamo odgovorno! Živimo od sve veće pozajmice koju uzimamo s računa bolje budućnosti svoje djece", ukazao je direktor WWF Adrije Deni Porej.

Dodao je da sve zemlje u tom regionu žive iznad svojih prirodnih kapaciteta.

"Budući da naše potrebe sve više prevazilaze mogućnosti planete da se regeneriše, na šta dodatno utiču posljedice klimatskih promjena, Dan ekološkog duga je snažan podsjetnik na hitne akcije koje pojedinci i zemlje moraju da preduzmu kako bi zaštitili šume, okeane, slatkovodne resurse, biljni i životinjski svijet, i na taj način pomognu u ostvarivanju održivog razvoja", ističe se u saopštenju Svjetski fond za prirodu.

Energetika.ba / Beta