Energetika.ba
Zaštita okoliša

Velikim svjetskim gradovima prijeti nestašica pitke vode

Autor: Energetika.ba
Velikim svjetskim gradovima prijeti nestašica pitke vode

Južnoafrički grad Cape Town mogao bi postati prvi veliki grad u suvremenoj povijesti koji se suočava s oskudicom pitke vode, ali ova opasnost prijeti i drugim mjestima na planeti, upozoravaju stručnjaci. Nestašica pitke vode može postati ozbiljan problem i za stanovnike Moskve, Istanbula, Londona, Tokija, Miamija i Mexico Cityja.

Situacija u Cape Townu samo je jedan od ekstremnih primjera na koji znanstvenici upozoravaju već duže vrijeme, navodi BBC. U Cape Townu je jučer pala dugo očekivana kiša, a stanovnici na tome zahvaljuju Bogu i slave na ulicama.

U tom gradu je u protekle tri godine pala minimalna količina padalina pa je oko četiri milijuna stanovnika prisiljeno pridržavati se strogih pravila kako bi se spriječilo da pipe presuše.

Usprkos tome što voda pokriva 70 posto površine planete Zemlje, pitke vode nema toliko koliko netko može pomisliti, a samo tri posto čini svježa voda.

Procijenjuje se da preko milijardu ljudi nema pristup vodi, kao i da se 2,7 milijardi suočava s oskudicom bar jednom mjesečno.

Istraživanje iz 500 najvećih gradova svijeta, provedeno 2014. godine, pokazuje da se jedan od četiri nalazi u "stresnoj situaciji" zbog nedostatka vode, prenosi SEEbiz.

Projekcije UN-a pokazuju da će globalna potražnja za svježom vodom do 2030. nadmašiti zalihe za 40 posto zahvaljujući kombinaciji klimatskih promjena, čovjekovog djelovanja i rasta populacije.

Znanstvenici upozoravaju da je Cape Town samo vrh ledenog brijega i da se sa sličnom situacijom suočavaju i drugi gradovi poput Pekinga, Sao Paola, Bangalora, Kaira i Jakarte.

Nestašica pitke vode može postati ozbiljan problem i za stanovnike Moskve, Istanbula, Londona, Tokija, Miamija i Mexico Cityja.

Eneergetika.ba