Energetika.ba
Zaštita okoliša

Vlada FBiH - Poboljšati sistem upravljanja otpadom u FBiH

Autor: Energetika.ba
Vlada FBiH - Poboljšati sistem upravljanja otpadom u FBiH

Federalna vlada danas je na sjednici usvojila izvještaj o prošlogodišnjem radu Koordinacionog tijela za praćenje provedbe Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom.

To tijelo je zaduženo da utvrdi način detaljnog načina izvještavanja i dokumentiranja aktivnosti subjekata upravljanja otpadom (sakupljača, reciklera, prerađivača sekundarnih sirovina) koji obavljaju svoju djelatnost u ime operatera sistema, ali i svih ostalih koji upravljaju otpadom u Federaciji BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Svi koji su uključeni u upravljanje otpadom moraju dostaviti svu relevantnu, potkrepljujuću i provjerljivu dokumentaciju uz obrasce kako bi na adekvatan i pravovaljan način mogao biti praćen sam tok kretanja otpada.

Koordinaciono tijelo dužno je da sačini uvid u finansijske izvještaje poslovanja operatera sistema, od kojih se zahtijeva dostavljanje finansijskih izvještaja i popratne dokumentacije.

Vlada je zadužila Fond za zaštitu okoliša FBiH da, na sopstveni trošak, angažira finansijskog stručnjaka koji će analizirati finansijske izvještaje operatera i, zajedno s članovima Koordinacionog tijela, analizirati njihovo poslovanje s ciljem pronalaska novih rješenja za poboljšanje sistema upravljanja otpadom.

Energetika.ba