Energetika.ba
Zaštita okoliša

Vlada USK dodijelila 700. 000 KM iz ekoloških naknada

Autor: Energetika.ba
Vlada USK dodijelila 700. 000 KM iz ekoloških naknada

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) je na današnjoj redovnoj sjednici donijela Odluku o raspodjeli sredstava iz ekoloških naknada. Dodijeljeno je oko 700.000 KM, a sredstva će biti operativna odmah po potpisu ugovora u decembru.

-Sredstva se dodijeljuju gradovima i općinama, javnim ustanovama i preduzećima, te nevladinim organizacijama koje sredstva usmjeravaju ka različitim ekološkim projektima i promicanju ekološke svijesti. Ove smo godine imali ukupno 65 prijava, a sve kriterije Vlade USK zadovoljilo je 30 aplikanata - rekao je ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK-a Adnan Alagić.

On je napomenuo da se radi o obezbijeđenim namjenskim sredstvima, koja će svim dobitnicima biti na raspolaganju do kraja godine.

-Nažalost, Općina Bosanska Krupa nije stigla na vrijeme aplicirati za ova sredstva, pa ćemo na neki drugi način u okviru odluka Vlade USK ipak pokušati toj općini doznačiti sredstva. U suštini, općinama i gradovima ova sredstva i pripadaju, naravno u skladu s procentom prikupljenih sredstva u toj općini ili gradu - dodao je.

Istaknuto je i kako bi se do kraja godine iz ekoloških naknada trebalo prikupiti još oko 200.000 maraka, koje će se vjerovatno dodijeliti onima koji nisu dobili sredstva ovom prilikom.

Na današnjoj sjednici Vlade Unsko-sanskog kantona raspravljalo se i o rebalansu Plana rada Šumskog privrednog društva "Unsko-sanske šume“ za ovu godinu, usvajanju Programa utroška tekućih grantova, te usmjeravanju određenih donacija.

Energetika.ba / FENA