Energetika.ba
Zaštita okoliša

Vlada ZDK podržava projekt 'Plava voda'

Autor: Energetika.ba
Vlada ZDK podržava projekt 'Plava voda'

Vlada Zeničko-dobojskog kantona u saopćenju za javnost izrazila je podršku projektu Regionalnog vodovoda "Plava voda", što potvrđuju i odluke koje su donijele Vlada i Skupština ZDK, ali napominje da u daljoj realizaciji i implementaciji projekta treba uzeti u obzir nove okolnosti koje su se desile nakon donošenja navedenih odluka.

- Općina Vitez odustala je od učešću u projektu "Plava voda", što znači da troškove koji pripadaju Općini Vitez treba prenijeti na ostale općine učesnice u projektu. Po automatizmu, to znači i veće zaduženje Grada Zenice, a time i participiranje Zeničko-dobojskog kantona. Kako odluke koje su već donesene na nivou ZDK moraju biti precizne, kompletan iznos zaduženja mora ponovo proći proceduru na Vladi i Skupštini ZDK - stoji u saopćenju Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Grad Zenica je u poodmakloj fazi projekta zatražio izmjenu projektne dokumentacije u dijelu koji se odnosi na korištenje cijevnog materijala glavnog transportnog cjevovoda. To u mnogome poskupljuje projekt, što potvrđuje dobijeno mišljenje Instituta za hidrotehniku iz Sarajeva, tako da se izmjena cijevnog materijala ne može posmatrati samo kao tehničko pitanje, dodaje se.

Vlada ZDK navodi da Fond za zaštitu okoliša FBiH, koji je jedan od potpisnika ugovora o garanciji, nije spreman za svoj dio finansijskog učešća u projektu izdati validne garancije, a što dovodi Zeničko-dobojski kanton u pravnu i finansijsku nesigurnost.

Projekt "Plava voda" ima punu podršku Vlade Zeničko-dobojskog kantona, ali, kako ističu, neophodno je otkloniti navedene prepreke kako bi se nastavila realizacija ovog projekta.

Energetika.ba / FENA