Energetika.ba
Zaštita okoliša

Vode je sve manje, moramo svi učestvovati u očuvanju njene količine i kvalitete

Autor: Energetika.ba
Vode je sve manje, moramo svi učestvovati u očuvanju njene količine i kvalitete

Drugi bh. kongres o vodama okupio je domaće i eksperte iz inozemstva, a prilika je to za razmjenu znanja i iskustava što može pomoći da se lakše uoče i razriješe problemi u domenu politike upravljanja vodnim resursima u Bosni i Hercegovini.

Na otvaranju je naglašeno da je voda važan resurs i mora se raditi na podizanju svijesti o njenoj zaštiti.

"Vode je sve manje zato moramo svi sudjelovati u očuvanju količine i kvalitete naših voda. Čuvajmo naše vodno bogatstvo, to je važno za našu budućnost", naglasio je na otvaranju predsjednik Udruženja konsultanata inženjera BiH (UKIBiH) Ešref Gačanica.

Dvodnevni skup dotiče oblasti bitne kako za stanovništvo, tako i za razvoj industrije i privrede u Bosni i Hercegovini.

Ključne teme skupa su vodna politika u BiH na svim nivoima vlasti, vode u UN programu održivog razvoja, te EU legislativa i praksa, saradnja sektora voda s drugim sektorima, finansiranje projekata i kadrovi te obrazovanje u sektoru voda.

U okviru tog kongresa predviđena je i posebna sesija pod nazivom "Informisanje javnosti o nacrtu kataloga kriterija za održivi razvoj u sektoru malih hidroelektrana u BiH" (urađenom po ugledu na austrijski Tirol), u organizaciji GIZ-a (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit).

Organizator Drugog bh. kongresa o vodama je Udruženje konsultanata inženjera BiH, a pokrovitelj Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Energetika.ba