Energetika.ba
Zaštita okoliša

WWF Adria i UNEP u kampanji za promociju i očuvanje zaštićenih područja

Autor: Energetika.ba
WWF Adria i UNEP u kampanji za promociju i očuvanje zaštićenih područja

Svjetska organizacija za zaštitu prirode - WWF Adria i Program Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine/okoliša UNEP BiH započeli su kampanju za promociju prirodnih vrijednosti Bosne i Hercegovine, uz poruku „Zaštićena i očuvana priroda - bogatstvo svih generacija“.

Jedna od aktivnosti kampanje, ujedno i najznačajnija, je promotivni i edukativni video koji prikazuje putovanje oca i sina kroz nekoliko zaštićenih područja u BiH, tokom kojeg se upoznaju sa raznolikošću prirode koju čuvaju zaštićena područja.

Njihov put obogaćen je i susretima s različitim sugovornicima, od kojih svako na svoj način brine o prirodnim vrijednostima - od čuvara prirode koji svakodnevno čuvaju velika, često nepristupačna prostranstva i biljni i životinjski svijet u njima, turističkih vodiča i edukatora, do lokalnog stanovništva koje čuva tradiciju i promoviše održivo korištenje prirodnih resursa.

Osim ljepote očuvane prirode koja je prisutna u gotovo svakom kadru, video prikazuje i posljedice neodgovornog odnosa čovjeka prema prirodi, ukazujući na odgovornost svakog od nas da sačuvamo nemjerljivo bogatstvo u našem okruženju.

Na svom jedinstvenom putovanju, akteri filma posjetili su Park prirode „Blidinje“, Zaštićeni krajolik „Vjetrenica“, Prašumu „Perućicu“, Spomenik prirode „Boračko jezero“ i Nacionalni park „Sutjeska“.

Kampanja će biti realizovana na zvaničnim kanalima WWF Adrije i UNEP-a BiH, sa željom da se ukaže na značaj zaštićenih područja za očuvanje bioraznolikosti, ali i na potencijal koji pružaju za socio-ekonomski razvoj zajednica.

Kroz regionalni projekat „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, WWF zagovara efikasna i finansijski održiva zaštićena područja, podržana kroz angažovanje lokalne zajednice i organizacija civilnog društva – saopćeno je iz WWF Adria.

Energetika.ba