Energetika.ba
Zaštita okoliša

WWF Adrija poziva građane na zaštitu rijeka slobodnog toka

Autor: Energetika.ba
WWF Adrija poziva građane na zaštitu rijeka slobodnog toka

Povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti, WWF Adria poziva građane "da dignu svoj glas u zaštitu rijeka slobodnog toka i zaustave bogaćenje privilegiranih pojedinaca koji ih bezumno uništavaju".

Iz WWF-a navode kako najnovije istraživanje objavljeno u prestižnom časopisu Nature potvrđuje da danas u svijetu svega 37 posto velikih rijeka još uvijek slobodno teče, što znači da je samo mali broj rijeka gotovo neizmijenjen ljudskim djelovanjem te zadržava svoj prirodni tok.

- Svojim djelovanjem, nekontroliranim razvojem industrije i poljoprivrede, razvojem infrastrukture te nerazboritim i neplanskim iskorištavanjem prirodnih resursa, uspjeli smo ugroziti zdravlje naših rijeka, koje će pod pritiskom klimatskih promjena dodatno nastaviti propadati - istaknula je Irma Popović Dujmović iz WWF Adrija.

Unatoč tim zabrinjavajućim podacima, Hrvatska i ostale zemlje zapadnog Balkana, utočište su nekim od posljednjih europskih rijeka slobodnog toka.

Naše preostale prirodne i gotovo prirodne rijeke, navode iz WWF-a, podupiru iznimno bogatu biološku raznolikost, kako u vodi tako i van nje, osiguravajući izvore hrane o kojima ovise mnogi ljudi. One pronose i sediment koji je ključan za stabilizaciju obala te je izvor hranjivih tvari u morima i oceanima.

Zdrave rijeke ublažavaju utjecaj ekstremnih poplava i suša, sprječavaju gubitak obradivih površina i imovine, stabiliziraju mikroklimatske uvijete, pročišćavaju vodu i zrak, te su ključne za ljudsko zdravlje.

"Unatoč silnoj koristi koju od njih imamo, dopuštamo kanaliziranje, ograđivanje, presijecanje i preusmjeravanje preostalih slobodnih rijeka na više od 2.500 planiranih malih hidroelektrana diljem regije, a zatim i na bankovne račune privatnih investitora. Situaciju dodatno pogoršava činjenica da privatni investitori, zbog postojanja sustava državnih poticaja za obnovljive izvore energije, uzimaju novac za uništavanje rijeka iz naših džepova", navode iz WWF Adria.

Irma Popović Dujmović naglašava kako je situacija u regiji alarmantna.

"Svjedočimo brojnim kršenjima zakonskih propisa, obmanjivanju lokalnih zajednica te ugrožavanju ljudskih prava od strane pojedinaca i tvrtki koje u rijekama vide samo izvor zarade", kazala je.

Iz WWF-a poručuju kako još uvijek nije kasno te da još uvijek postoji prilika da se zaustavi bogaćenje privilegiranih pojedinaca.

"Poduprite brojne lokalne inicijative te pozovite svoje izabrane predstavnike vlasti i donosioce odluka da ukidanjem državnih poticaja u zemljama regije i jačanjem sustava zaštite prirode zaustave bezumno uništavanje naših rijeka kako ne bismo bez njih ostali", poručili su iz te organizacije.

Energetika.ba / FENA