Energetika.ba
Zaštita okoliša

WWF pokrenuo novi ciklus akademije za zaštitu prirode

Autor: Energetika.ba
WWF pokrenuo novi ciklus akademije za zaštitu prirode

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) počela je novi ciklus Akademije za prirodu, koja i ove godine okuplja 15 osnovnih i srednjih škola iz Srbije i BiH te sedam zaštićenih područja iz obje zemlje.

"Sudionici će kroz rad s našim iskusnim mentorima i edukatorima učiti više o temama kao što su bioraznolikost, zaštićena područja, ekosistemske usluge, kulturno naslijeđe, upravljanje projektima, aktivno građanstvo, komunikacija i promocija, a s ciljem da se na taj način uključe u aktivnu i kreativnu zaštitu prirode", priopćeno je iz WWF Adria.

Svaka škola sudionica timski realizira različite aktivnosti u suradnji s WWF-om i upravljačem zaštićenog područja iz njihove neposredne blizine. Po završetku Akademije, sudionici postaju ambasadori svog zaštićenog područja i zajedno s upravljačem nastavljaju promovirati njegove prirodne, kulturne i povijesne vrijednosti.

"Svjesni smo izazova kojima su izloženi prosvjetni radnici u namjeri da osiguraju kvalitetno obrazovanje i tijekom pandemije, zbog čega smo program naše Akademije prilagodili tako da ga škole mogu integrirati u redovitu nastavu i provoditi aktivnosti onako kako im najviše odgovara u trenutnim uvjetima, a koji mogu biti vrlo promjenjivi. Smatramo da je važno da se kod učenika održi veza s prirodom. U prethodnom ciklusu nastavnici su istaknuli da je kod djece došlo do pozitivne promjene ponašanja prema prirodi, odnosu prema njihovoj lokalnoj zajednici, ali i da su naučili što je timski rad i zajedničko donošenje odluka. Posebno nam je drago što je ove godine u BiH broj škola koje sudjeluju duplo veći u odnosu na prethodnu", kazala je koordinatorica WWF programa edukacije Jovana Dragić May.

Program se provodi online, ali su aktivnosti osmišljene tako da učenici individualno ili u manjim grupama s nastavnicima mogu raditi pojedine zadatke u prirodi.

Program Akademije namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola, ali i predškolcima.

"Za predškolske ustanove i zaštićena područja izradili smo priručnik 'Livadinka Poljakov', koji nudi praktične ideje za aktivnosti koje će kod djece najmlađeg uzrasta razvijati odgovoran odnos prema prirodi i svim njenim bićima", navode iz WWF Adria.

Akademija za prirodu provodi se u okviru regionalnog projekta "Zaštićena područja za prirodu i ljude". Projekt je fokusiran na unaprjeđenje upravljanja zaštićenim područjima, koja su važna za očuvanje biološke raznovrsnosti zemalja zapadnog Balkana i socio-ekonomski razvoj lokalnih zajednica.

Projekt financira Švedska agencija za međunarodni razvoj i suradnju – SIDA.

Energetika.ba / FENA