Energetika.ba
Zaštita okoliša

Za povećanje energetske efikasnosti javnih objekata Vlada FBiH odobrila milion KM

Autor: Energetika.ba
Za povećanje energetske efikasnosti javnih objekata Vlada FBiH odobrila milion KM

Vlada FBiH je Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, putem Implementacijske jedinice projekta "Energetska efikasnost u BiH" za Federaciju BiH, odobrila korištenje sredstava od povrata PDV-a u visini od 1.003.635,41 maraka, s ciljem provođenja daljih aktivnosti u okviru ovog projekta.

Kako je priopćeno iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH, spomenuta sredstva će biti korištena u skladu s procedurama nabavke Svjetske banke s ciljem implementacije dodatnih aktivnosti (konsultantske usluge, robe, radovi na objektima od značaja za Federaciju BiH), kao i sredstva iz komponente za županije koja će biti korištena za radove na objektima od značaja za županije i bit će raspoređena na županije razmjerno sudjelovanju u iskorištenim kreditnim sredstvima.

Sredstva od povrata PDV-a ostvarena prema Zakonu o porezu na dodanu vrijednost i doznačena na račun kod Union banke d.d. Sarajevo kojim zajedno upravljaju Federalno ministarstvo prostornog uređenja i Federalno ministarstvo financija u okviru Projekta "Energetska efikasnost u BiH".

Inače, projektom "Energetska efikasnost u BiH", koji se financira iz kredita Svjetske banke, ulaže se u energijsku efikasnost u školama, bolnicama, i drugim javnim objektima, kao i povezane konsultantske usluge.

Energetika.ba