Energetika.ba
Zaštita okoliša

Za smanjenje aerozagađenja u objektima na području Tuzle 500.000 KM

Autor: Energetika.ba
Za smanjenje aerozagađenja u objektima na području Tuzle 500.000 KM

Grad Tuzla je nedavno objavio drugi javni poziv za dodjelu sredstava sufinansiranja mjera smanjenja aerozagađenja u individualnim stambenim i individualnim stambeno-poslovnim objektima na području tog grada u 2019. godini, koji se nalaze u zoni toplifikacije.

Iz budžeta Grada Tuzla za ove namjene izdvojeno je 500.000 KM, a ukoliko se sredstva ne utroše po ovom javnom pozivu, bit će raspisani novi do potpunog utroška iz budžeta izdvojenog novca za ove namjene.

Otvaranjem ovog poziva u Gradskoj upravi očekuju veći broj zainteresiranih građana, jer većina od 20 prijavljenih na prvi javni poziv zbog nepotpune dokumentacije nije mogla ući na preliminarnu listu.

Pomoćnica gradonačelnika za Službu za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Mirela Uljić je stoga pozvala građane da prije prijavljivanja pročitaju tekst javnog poziva te provjere da li se objekt nalazi u zoni toplifikacije, kao i ima li energetski potencijal.

- Jedan od osnovnih uvjeta je da se utvrdi energijsko stanje objekta što je jedino moguće učiniti izradom elaborata o energijskom pregledu - pojasnila je Uljić.

Građani mogu aplicirati za nabavku i ugradnju toplotnih pumpi A energetske klase s pratećom opremom i radovima, kao i za utopljavanje objekta, ali vlasnici objekata koji se trenutno zagrijavaju na pelet neće moći aplicirati na ovaj javni poziv.

Po objavi konačnih rang listi bit će zaključeni pojedinačni ugovori o sufinansiranju koji će sadržavati prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana, a jedan od uvjeta je i da vlasnik, 24 mjeseca nakon implementiranja projekta, izvrši legalizaciju objekta.

Uljić je izrazila nadu da će biti veći broj zainteresiranih građana kako bi se u narednim godinama predvidjela veća sredstva za sufinansiranje jer je ovo prva godina od kako se implementira odluka Gradskog vijeća.

Drugi javni poziv je otvoren do 25. jula, a tekst poziva građani mogu pronaći na web stranici Grada Tuzla i na oglasnim pločama mjesnih zajednica.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=AHX3KqvgDUI[/embed]

Energetika.ba / FENA