Energetika.ba
Zaštita okoliša

Za zdrav okoliš: McDonald’s neće više koristiti plastične slamke u Velikoj Britaniji i Irskoj

Autor: Energetika.ba
Za zdrav okoliš: McDonald’s neće više koristiti plastične slamke u Velikoj Britaniji i Irskoj

McDonald’s je odlučio plastične slamke zamijeniti papirnatim u restoranima širom Velike Britanije i Irske od septembra ove godine.

Ovo je posljednji potez kompanije da ukloni plastične proizvode kojima treba stotine godina da se razgrade ukoliko se ne recikliraju. Lanac restorana ovog brenda koristi 1,8 miliona slamki dnevno samo u Velikoj Britaniji.

“Nakon javne debate mušterije su nam rekle kako žele vidjeti napredak u vezi sa slamkama”, saopćila je firma.

Sekretar okoliša Velike Britanije Michael Gove kazao je kako ovo značajan doprinos u očuvanju okoliša, te daje ovo divan primjer za druge velike firme.

Zabrana se još ne odnosi na ostatak globalnog carstva ovog lanca, ali pokusi će početi u odabranim restoranima u SAD-u, Francuskoj i Norveškoj. U nekim zemljama slamke se daju samo na zahtjev.

Engleska je u aprilu ove godine zabranila upotrebu plastičnih slamki i štapića za uši, pa su velike firme poput Waitrose, Costa Coffe i Wagamama već poduzeli akcije kako bi ovo promijenili.

Više od 60 britanskih festivala zabranilo je upotrebu plastičnih slamki s ciljem da daju doprinos i prestanu koristiti plastiku do 2021. godine.

Plastika je do sada napravila nepopravljive štete morskom životu, a zbog nje je uginulo na stotine životinja.

Energetika.ba / Klix.ba