Energetika.ba
Zaštita okoliša

'Zeleni čovjek' na fasadi Mašinskog fakulteta podsjeća na zaštitu okoline

Autor: Energetika.ba
'Zeleni čovjek' na fasadi Mašinskog fakulteta podsjeća na zaštitu okoline

Na fasadi zgrade Mašinskog fakulteta na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu, na Svjetski dan zaštite okoliša, postavljen je mural 'Zeleni čovjek' kojeg je izradio umjetnik Rikardo Druškić.

Oslikavanje murala 'Zeleni čovjek' finansira Vlada Švedske kroz projekt 'Zeleni ekonomski razvoj', koji implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP).

Dekan Mašinskog fakulteta Izet Bijelonja istaknuo je da će taj mural podsjećati stanovništvo na potrebu zaštite okoline.

Na svečanosti otvaranja murala naglasio je angažiranost UNDP-a na mjerama energetske efikasnosti na objektu Mašinskog fakulteta, kao i na održivim izvorima energije.

Kaže da već deceniju i pol Vlada Švedske daje doprinos u tom pravcu, uspostavljanjem postdiplomskog studija iz okolinske infrastrukture gdje je bio angažiran i Kraljevski institut za tehnologiju iz Švedske.

- Potom i na mjerama energetske efikasnosti, a na kraju i za stvaranje dobrih uvjeta za rad naših studenata u laboratorijama - naglasio je.

Ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist istaknula je važnost podizanja svijesti za očuvanje biodiverziteta jer se tako čuva okolina, planeta, ali čovjek pomaže i samom sebi.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera primjećuje da ljudi treba da se više angažiraju na očuvanju prirode.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 5. juna, a ovogodišnja tema je biodiverzitet. Biodiverzitet ili biološka raznovrsnost BiH pouzdan je pokazatelj stanja ekosistema i globalnih ekoloških promjena te ima važnu ulogu u održavanju ekološke ravnoteže za osiguranje zdravog života, naše i budućnosti nadolazećih generacija. COVID–19 pandemija dodatno je, kako je istaknuto, ukazala na važnost očuvanja i zaštite okoliša, kao i odgovornog odnosa čovjek - priroda.

Sudionicima današnjeg događaja, ispred zgrade Mašinskog fakulteta, uručene su i maske za lice s motivima murala 'Zeleni čovjek'.

Energetika.ba / FENA