Energetika.ba
Zaštita okoliša

Zeleni klimatski fond donirao BiH više od 17 miliona KM

Autor: Energetika.ba
Zeleni klimatski fond donirao BiH više od 17 miliona KM

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je, zahvaljujući saradnji Ministarstva na čijem je čelu i UNDP-a, BiH prva i za sada jedina u Evropi dobila veliku donaciju od Zelenog klimatskog fonda od 17,3 miliona dolara za projekte u oblasti energetske efikasnosti.

"S obzirom da se u ovom projektu zahtijeva sufinansiranje domaćih vlasti, drago mi je da mogu reći da smo na najboljem putu da obezbijedimo ta sredstva, kako bismo mogli krenuti u realizaciju ovog izuzetno značajnog projekta kojim će biti obnovljene desetine javnih objekata u Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH)", rekla je Golićeva u Maglaju.

Ona je nakon sastanka sa ambasadorom Švedske u BiH Andersom Hagelbergom i predstavnicima UNDP-a povodom završetka modernizacije javne rasvjete na području Maglaja, rekla da je dugoročna saradnja Ministarstva, kao "fokal pointa" u ime BiH za Konvenciju UN o klimatskim promjenama, i donatora u BiH, uz veliku pomoć UNDP rezultirala realizacijom niza projekata poput izrade sektorskih strategija adapatacije na klimatske promjene u naredne tri godine.

"Za ovaj projekat obezbijeđeno je 2,4 miliona dolara donacija. Riječ je o projektu za BiH", rekla je Golićeva, koja je kontakt-osoba za Zeleni klimatski fond za BiH, ističući odličnu saradnju sa kolegama u federalnom Ministarstvu turizma i zaštite životne sredine.

Partneri u realizaciji aktivnosti projekta Zeleni ekonomski razvoj (GED) u Republici Srpskoj su Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Projekat Zeleni ekonomski razvoj posvećen je kreiranju uslova za investicije u povećanje energetske efikasnosti javnih objekata kako bi se ostvarile budžetske uštede, povećao broj "zelenih radnih mjesta", poboljšao komfor za korisnike i reinvestirala ušteđena sredstva što doprinosi privrednom napretku zemlje i očuvanju životne sredine.

Projekat implementira Razvojni program UN uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Fonda za zaštitu životne sredine Federacije BiH, u saradnji s Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, opštinama i drugim partnerima.

U 2017. godini projekat GED uvrstio je dodatnu aktivnost – rekonstrukciju i modernizaciju ulične rasvjete. Tokom 2016. i 2017. godine šest detaljnih energetskih pregleda je izvršeno u opštinama Prozor/Rama, Ključ, Doboj jug-Matuzići, Kiseljak, Hadžići i Maglaj.

Prvi projekat modernizacije ulične rasvjete u okviru GED projekta realizovan je na području opštine Maglaj. Investicije je iznosila 180.000 KM, a u protekla tri mjeseca opština je uštedila oko 9.000 KM u odnosu na isti period prošle godine.

Energetika.ba / SRNA