Energetika.ba
Zaštita okoliša

Zeleni klub usvojio Okvirni akcioni plan za naredni period

Autor: Energetika.ba
Zeleni klub usvojio Okvirni akcioni plan za naredni period

Na sjednici Zelenog kluba koja je održana u Sarajevu usvojen je Okvirni akcioni plan za naredni period, te su utvrđene konkretne aktivnosti za prvi dio 2018. godine.

Članovi Zelenog kluba kojeg čine poslanici svih nivoa vlasti kao predstavnici većeg broja političkih stranaka u čijem fokusu je jačanje javnog dijaloga u oblasti energetike, obnovljivih izvora energije, klimatskih promjena, energetske efikasnosti i zaštite životne sredine, definirali su prioritete u radu kojima će ove bitne teme staviti u fokus bosanskohercegovačke javnosti.

U tom smislu, pored ostaloga, naglašena je potreba davanja podrške izradi i implementaciji politika energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, kao i platformama za energetsku efikasnost na svim nivoima vlasti. Izražena je spremnost da se članovi Zelenog kluba angažiraju u razvoju entitetske legislative u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Posebno je naglašen interes za mjere i aktivnosti u svrhu unaprjeđenja životne okoline, te monitoringu aktivnosti lokalnih zajednica u oblasti energetskih politika.

U narednom periodu u fokusu rada ove neformalne grupe poslanika sa svih nivoa vlasti naći će se i upravljanje potrošnjom energije u institucijama, kao i tema minimalnih energetskih zahtjeva u građenju.

Na sjednici Zelenog kluba definirano je i učešće članova na Energetskom forumu koji će biti održan u aprilu, kao i set aktivnosti koje će na jedan viši nivo podići znanje nosilaca zakonodavnih fukcija u ovoj oblasti.

Uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti i insistirajući na principima nezavisnosti u radu, te uvažavajući stavove struke, u fokusu rada Zelenog kluba u narednom periodu će se naći i rasprava o aktuelnim ekološkim i problemima u oblasti energetike, saopćeno je iz
Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Energetika.ba / FENA