Energetika.ba
Zaštita okoliša

Zenički Eko forum svečano obilježio 10. godišnjicu borbe za zdrav okoliš

Autor: Energetika.ba
Zenički Eko forum svečano obilježio 10. godišnjicu borbe za zdrav okoliš

Podjelom zahvalnica pojedincima i udruženjima koji su dali doprinos u radu, ali i "nezahvalnica" nadležnim institucijama sa svih nivoa vlasti te naučnim instituicijama koje, po njihovom mišljenju i ocjeni, nisu adekvatno radile svoj posao, Eko forum Zenica obilježio je 10. godišnjicu rada.

Udruženje koje se bori za ekološku pravdu i održivu Zenicu, osnovalo je prije tačno 10 godina 30 građana tog grada.

- Eko forum je tokom 10 godina svog djelovanja i rada postao nezaobilazan faktor u svakoj priči o zaštiti okoliša, ne samo u Zenici, nego i cijeloj BiH pa i van granica naše zemlje - istakao je Zlatan Alibegović, aktuelni predsjednik Eko foruma, koji je napomenuo kako su o njihovim aktivnostima informirali mediji širom svijeta.

-Organizovali smo proteste, sasatanke, konferencije, radionice, okrugle stolove... Vršili smo stalni pritisak na organe vlasti da počnu raditi svoj posao, da zaštite okoliš i zdravlje građana - kazao je Alibegović, koji je napomenuo kako su pokrenuli i prve sudske sporove za zaštitu okoliša u BiH.

- Skupljali smo dokaze protiv zagađivača i njihovih pomagača, dijelili smo informacije sa javnošću jer to vlast nije radila u dovoljnom nivou... Sve to nije bilo dovoljno da se problem zagađenja riješi, da javnost ima tačne podatke o zagađenju i zdravlju - istakao je Alibegović, koji je dodao kako se neće predati u borbi za bolji okoliš.

Energetika.ba / FENA