Električni Mini je novi sigurnosni automobil u Formuli E

Električni Mini je novi sigurnosni automobil u Formuli E

Električni Mini je novi sigurnosni automobil u šampionatu Formule E. Radi se o modelu Mini Electric Pacesetter koji predstavlja "najd

Električni Mini je novi sigurnosni automobil u šampionatu Formule E.

Radi se o modelu Mini Electric Pacesetter koji predstavlja “najdinamičniju interpretaciju MInija dosad s potpuno električnim pogonom”.

Automobil je razvijen u saradnji s BMW-ovim odjelom Motorsport, a tranzicija od standerdnog cestovnog Mini Electric modela u model namijenjen stazi je zanimljiva.

Baterija je ostala ista, kao i motor koji razvija 182 KS i 279 Nm obrtnog momenta, ali je automobil znatno lakši od standardnog zahvaljujući Motosportu koji je “skinuo” 130 kg, tako da je Mini sada težak 1.230 kg. Dobio je nove prednje splitere, zatvorenu prednju masku, ventilacijske otvore za hlađenje stražnjih kočnica, kao i novu svjetlosnu signalizaciju integrisanu potrebnu za novu ulogu.

Tu su još novi pragovi, 18-inčne narandžaste felge od legura, stražnji spojler napravljen pomoću 3D printera i dodatna svjetla, prenosi Klix.

Unutrašnjost je ogoljena, tu su samo dva sportska sjedišta sa sigurnosnim pojasevima, mnogo karbona i masivni zaštitni kavez. Mnogi detalji unutrašnjosti su napravljeni pomoću 3D printera.

Mini Electric Pacesetter od 0 do 100 km/h sada ubrzava za 6,7 sekundi u odnosu na standardne 7,3 sekunde. Dobio je prilagodljivi ovjes, kočnice i još neke komponente od Minija JCW GP.

“Ova ekstremna verzija modela Mini Electric je razvijena kao sigurnosni automobil za Formulu E, tako da nije namijenjena cestovnoj upotrebi. Ipak, ona otkriva jedan od pravaca kojim bismo mogli krenuti kada je riječ o elektrifikaciji JCW brenda. Poruka je jasna, elektrifikacija i John Cooper Works idu zajedno”, kazao je šef Minija Bernd Korber.

Energetika.ba