Fordov prvi električni pickup će se zvati F-150 Lightning

Fordov prvi električni pickup će se zvati F-150 Lightning

Kompanija Ford je zvanično otkrila ime svog prvig električnog pickupa. Prvi Fordov električni pickup bit će predstavljen 19. maja

Kompanija Ford je zvanično otkrila ime svog prvig električnog pickupa.

Prvi Fordov električni pickup bit će predstavljen 19. maja u sjedištu kompanije u Dearbornu u Michiganu, a nosit će naziv F-150 Lightning.

Fordov F-150 je najprodavaniji kamionet i vozilo uopće u SAD-u više od 40 godina, tako da je elektrifikacija zaista velika stvar. Kompanija zbog toga tretira predstavljanje kao veliki događaj koji će se moći posmatrati uživo putem različitih platformi. Također, planirano je održavanje 18 događaja širom zemlje, a među lokacijama su Times Square i Las Vegas.

Lightning brending je “procurio” i prije najave, a već je poznato zahvaljujući kamionetima SVT F-150 s početka devedesetih godina prošlog stoljeća, prenosi Klix.

Iako ćemo ga vidjeti uskoro, Ford F-150 Lightning će se naći u prodaji tek 2022. godine. Kompanija grdi novu fabriku u Michiganu vrijednu 700 miliona dolara, u kojoj će se proizvoditi upravo F-150 Lightning.

Ford je otkrio nove detalje o modelu uključujući podatak da će imati konfiguracije s dva motora, hands-free opcije za pomoć vozaču, over-the-air softverske nadogradnje i drugo.

F-150 PowerBoost je prva Fordova plug-in hibridna verzija popularne F serije.

Ford planira uložiti 22 milijarde dolara za proizvodnju elektrificiranih modela (uključujući električne modele i hibride) do 2023. godine.

Energetika.ba