Golić zamolila UNDP da pomognu u rješavanju problema Trgovske gore

Golić zamolila UNDP da pomognu u rješavanju problema Trgovske gore

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić sastala se danas u svom kabinetu sa rezidentnom predstavni

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić sastala se danas u svom kabinetu sa rezidentnom predstavnicom Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Stelianom Nederom, a na sastanku se razgovaralo o dosadašnjoj saradnji UNDP i Ministarstva, započetim i planiranim projektima.

Nedera je obavijestila Golićevu o pravcima djelovanja Ujedinjenih nacija u okviru odgovora i oporavka od posljedica izazvanih pandemijom virusa korona.

“Кao dio napora Ujedinjenih nacija, UNDP će u Bosni i Hercegovini posebnu pažnju i resurse u narednom periodu usmjeriti na pomoć privredi i očuvanje radnih mjesta, tzv. ‘zelenu’ obnovu i digitalnu transformaciju”, napomenula je Nedera, dodajući da će predstojeće aktivnosti dodatno podržati put BiH ka članstvu u Evropskoj uniji.

Ona je istakla da je upoznata sa aktivnostima Ministarstva kao referentne institucija za klimatske promjene na izradi četvrtog nacionalnog izvještaja u skladu sa Okvirnom konvencijom UN o klimatskim promjenama.

Golićeva je istakla da je UNDP najpouzdaniji partner Ministarstva, posebno kada je riječ o projektima za prevenciju i prilagođavanje na klimatske promjene. Ona je istakla da je Ministarstvo, kao nadležna institucija za sprovođenje ove konvencije za BiH, veoma angažovano kako bi sve obaveze bile blagovremeno ispunjene. Ministarka je rekla da je zbog nerazumijevanja razmjera klimatskih promjena, ne samo od najšire javnosti, nego i od institucija, neophodno još više raditi na podizanju svijesti javnosti i odgovornosti svakog pojedinca.

Na sastanku se razgovaralo i o realizaciji projekta “Ekološki prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) u industrijskom i sektoru upravljanja otpadom”, koji finasira Vlada Švedske, a implementira UNDP.

Rezidentna predstavnica UNDP u BiH napomenula je da je problem sa zagađenjem zemljišta u Poslovnoj zoni “Incel” u Banjaluci prepoznat kao prioritetan i da se nada da će uz asistenciju te institucije on biti prevaziđen.

Golićeva iskoristila je priliku i zamolila predstavnike UNDP da iskoriste uticaj i status koji imaju u međunarodnim krugovima i pomognu Republici Srpskoj i BiH u rješavanju problema kada je riječ o namjeri Hrvatske da na lokalitetu Trgovska gora uz granicu sa BiH gradi odlagalište radioaktivnog i istrošenog nuklearnog otpada.

Energetika.ba