Hyundai najavio dolazak električnog SUV-a Ioniq 7 za 2024. godinu

Hyundai najavio dolazak električnog SUV-a Ioniq 7 za 2024. godinu

Kompanija Hyundai je zvanično najavila električni SUV pod nazivom Ioniq 7, koji će stići 2024. godine. Radi se o SUV-u s tri reda sjedišta

Kompanija Hyundai je zvanično najavila električni SUV pod nazivom Ioniq 7, koji će stići 2024. godine.

Hyundai nije objavio mnogo informacija o Ioniqu 7, a postoji samo jedan teaser s prezentacije namijenjene investitorima koji prikazuje siluetu SUV-a.

Kao i ostala električna vozila sljedeće generacije iz Hyundai Grupe, Ioniq 7 će biti baziran na E-GMP platformi, a to znači da će dijeliti električne pogone s hatchbackom Ioniq 5. Najsnažnija verzija će imati po jedan motor na obje osovine, a ukupna snaga će iznositi 301 KS i 605 Nm obrtnog momenta.

Ioniq 7 će imati Hyundaijevu 800-voltnu arhitekturu za punjenje, tako da će punjenje automobila sa 58kWh i 73kWh baterijama od 10 do 80 posto kapaciteta putem 350kW DC brzog punjača trajati samo 17 minuta. Kada se koristi pristupačniji 50kW punjač, onda potpuno punjenje traje nešto manje od sat vremena.

Dodatni red sjedišta će ponuditi dovoljno mjesta za sedam putnika, pomenuta E-GMP platforma omogućava maksimalno iskorištavanje prostora u unutrašnjosti. Ioniq 7 bi mogao biti prostraniji od konvencionalnih i hibridnih rivala, prenosi Klix.

Ostatak unutrašnjosti Ioniqa 7 vjerovatno će biti preuzet od Ioniqa 5 uključujući sličnan panel kontrole klima uređaja i isti 12,3-inčni digitalni klaster te infotainment sistem. Sjedišta će biti presvučena ekološki prihvatljivom poliesterskom smolom.

Prije nego stigne Ioniq 7, Hyundi će lansirati novu električnu limuzinu pod nazivom Ioniq 6 koji će biti baziran na konceptu Prophecy. Ovaj model stiže naredne godine kao rival BMW-u i4, a izvori bliski Hyundaiju tvrde da će biti veoma sličan konceptu.

Energetika.ba