Kinezi žele da grade TE “Štavalj”

Kinezi žele da grade TE “Štavalj”

Kineska kompanija "Pauerčajna SEDC" veoma je zainteresovana za izgradnju termoelektrane "Štavalj", koju bi gradili po konceptu najsavremenijih termoel

Kineska kompanija “Pauerčajna SEDC” veoma je zainteresovana za izgradnju termoelektrane “Štavalj”, koju bi gradili po konceptu najsavremenijih termoelektrana čiste tehnologije na ugalj, rekao je potpredsjednik ove kompanije DŽong Sjaoping.

On je na sastanku sa predsjednikom Nacionalnog savjeta Srbije za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Kinom Tomislavom Nikolićem rekao da je “Pauerčajna SEDC” najuspješnija kineska kompanija u oblasti energetike.

“Imamo iskustva u realizaciji ovakvih projekata širom svijeta i nadamo se kooperaciji dvije države na realizaciji projekta izgradnje termoelektrane `Štavalj` u Srbiji, a možemo da razgovaramo o različitim modelima finansiranja”, naglasio je DŽong.

On je naveo da “Pauerčajna” primjenjuje najsavremenija tehnička rješenja u zaštiti životne sredine od štetnih uticaja rada termoelektrane i ispunjava visoke standarde koje je postavila Kina.

“Kina je postavila visoke standarde u zaštiti životne sredine, koji su jednaki ili stroži od standarda EU i mi ih ispunjavamo”, istakao je DŽong.

Predsjednikom Nacionalnog savjeta Srbije za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Kinom Tomislav Nikolić rekao je da je izgradnja termoelektrane Štavalj velika i značajna investicija za Srbiju.

On je istakao da realizacija ovog projekta zavisi od mnogo faktora: zaštite životne sredine, modela finansiranja, prenosne mreže, korisnika.

Energetika.ba