Lavrov: Izgradnja plinovoda postala pitanje časti za Njemačku

Lavrov: Izgradnja plinovoda postala pitanje časti za Njemačku

Sprovođenje projekta izgradnje plinovoda "Sjeverni tok dva" je usljed postupaka SAD postalo pitanje časti za Njemačku, izjavio je ministar vanjskih po

Sprovođenje projekta izgradnje plinovoda “Sjeverni tok dva” je usljed postupaka SAD postalo pitanje časti za Njemačku, izjavio je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov.

On je rekao da je već došlo vrijeme da se Rusija smiri kada se radi o pitanju izgradnje plinovoda te da se može vidjeti kako SAD svakodnevno pokušavaju da javno ponize EU, prije svih Njemačku, kako Vašington kroz riječi zvaničnih portparola zahtijeva da Njemačka prizna svoje bogatstvo i potrebu da jača svoju energetsku sigurnost.

Lavrov je istakao da SAD pod jačanjem energetske sigurnosti Njemačke podrazumijevaju odustajanje od projekta “Sjeverni tok dva” i prelazak na znatno skuplji američki prirodni tečni plin, javio je TASS.

– Vjerujem, a to je moje lično mišljenje, da je to pitanje sada postalo stvar časti za Njemačku, u svakom smislu i svim dimenzijama – naglasio je šef ruske diplomatije.

Kongresu SAD je 4. juna predstavljen prijedlog zakona o produžetku sankcija projektu “Sjeverni tok dva”, što je Njemačka oštro kritikovala.

Energetika.ba / SRNA