MINI će proizvesti dva električna crossovera

MINI će proizvesti dva električna crossovera

Kompanija MINI je zvanično potvrdila da namjerava proizvesti dva električna crossovera. U svijetu automobila danas dominiraju dva pojma, cros

U svijetu automobila danas dominiraju dva pojma, crossoveri i električni automobili. U MINI-ju su itekako svjesni toga pa će se buduća strategija fokusirati upravo na to. MINI namjerava kombinovati dvije “vruće teme” te na tržište lansirati dva električna crossovera.

Ovo nije samo glasina, nego zvanična infomacija iz MINI-jevog saopćenja u kojem se nalaze detalji o planovima promjena u ponudi modela s “jasnim fokusom na tehnologije pogona, segmente vozila i usluge budućnosti”, prenosi Klix.

“Buduća ponuda potpuno električnih vozila uključivat će Mini 3-Door Hatch, novi crossover model u segmentu malih automobila, kao i kompaktni crossover model”, navodi se u saopćenju.

U suštini, samo jedan od ova dva crossovera će biti potpuno nov i manji od drugog te će se nuditi isključivo s električnim pogonom. Veći će predstavljati novu generaciju Countrymana čiji će kupci moći birati između električnog i konvencionalnog pogona. MINI je obećao da će oba crossovera biti tipična za ovaj brend kada je riječ o praktičnosti, prostoru, uzbudljivoj vožnji i individualnosti.

Kada je riječ o modelima sljedeće generacije, MINI će ekstremno biti fokusiran na kinesko tržište. Trenutno se 10 posto proizvedenih automobila prodaje u Kini, ali se očekuje značajan rast u narednim godinama. Električni MINI-jevi modeli će se proizvoditi u KIni od 2023. godine u saradnji s lokalnim proizvođačem automobila pod nazivom Great Wall.

Energetika.ba