Mona Netz obučava djecu o električnoj energiji

Mona Netz obučava djecu o električnoj energiji

Probuditi interesovanje za tehnologiju kod djece, a posebno kod djevojčica i približiti im teme koje se tiču električne energije, plina i daljinskog g

Probuditi interesovanje za tehnologiju kod djece, a posebno kod djevojčica i približiti im teme koje se tiču električne energije, plina i daljinskog grijanja, nije jednostavno, a u Beču taj posao obavlja maskota Mona Netz koja je osvojila austrijsku PR-nagradu za 2020. godinu.

– Jako sam ponosan na pobjedu u kategoriji korporativnog PR-a na državnom nivou za 2020. godinu. Ova nagrada skreće pažnju na djevojčice u tehničkim zanimanjima – a to je upravo naš cilj u komunikaciji sa djecom i mladima – objasnio je Patrick Reiterer, idejni tvorac Mona Netz.

Reiterer je Monu Netz razvio još u 2016. godini kao tehnološki osviještenog lika iz crtića. Od tada on zajedno sa svojim likom organizuje školske obilaske terena bečke energetske mreže “Wiener Netze”, stoji na binama festivala i provodi radionice o energetici. Mnoštvom praktičnih savjeta, zabavnih igara, sjajnih zagonetki, eksperimenata i rukotvorina, Mona podučava djecu uzrasta od 3 do 14 godina.

U toku dugogodišnjeg rada, Mona Netz je uspjela podučiti ukupno 50.000 djece, mladih i pedagoga. Budući da duo Mona i Patrick zbog koronavirusa trenutno ne ide na turneju, njihov rad je digitalizovan u obliku videa i igrica. PR-nagradu na državnom nivou u Austriji dodjeljuje PRVA (Public Relations Verband Austria), saopćeno je iz Eurocomm PR-Sarajevo.

 

Energetika.ba