Općini Konjic isporučeno 40 specijalnih kontejnera za reciklažu stakla

Općini Konjic isporučeno 40 specijalnih kontejnera za reciklažu stakla

Općini Konjic, jednoj od četiri lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini koje učestvuju u projektu "Upravljanje staklenom ambalažom na zapadnom Balkanu

Općini Konjic, jednoj od četiri lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini koje učestvuju u projektu “Upravljanje staklenom ambalažom na zapadnom Balkanu”, isporučeno je 40 specijalnih kontejnera (zvona) za reciklažu stakla.

Kontejneri su isporučeni u sklopu spomnutog regionalnog projekta ­­­ koji se provodi u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji.

Tako se u BiH pored Konjica projekat provodi i u općinama Novi Travnik, Bihać i Ilidža gdje će biti postavljeno ukupno 190 specijalnih kontejnera za staklo.

Cilj projekta jeste da se količina prikupljene staklene ambalaže u regionu poveća za 20 posto, kao i da se dođe do održivog modela prikupljanja i reciklaže staklene ambalaže koji bi se u godinama koje dolaze postepeno proširivao i na ostale općine u BiH.

Pored ovog tehničkog dijela, razvijena je i odgovarajuća kampanja usmjerena na dizanje svijesti građana o značaju reciklaže ovog ambalažnog materijala.

Projekat u BiH provode Ekopak, GIZ i REDAH, saopćeno je iz Press ureda Ekopaka.

Energetika.ba / FENA