Energetika.ba
Mnogo ih je

Proizvođači reciklirane odjeće u problemima

Autor: Energetika.ba
Proizvođači reciklirane odjeće u problemima
Foto: Unsplash

U brojnim je trgovinama danas teško pronaći odjevni predmeti na čijoj etiketi ne piše da je izrađen od "recikliranih materijala". U kolekciji H&M-a prošle je godine, primjerice, 79 posto poliestera bilo iz recikliranih materijala, a sljedeće godine firma ih misli ponovno reciklirati.

Taj švedski gigant brze mode AFP-u je rekao kako reciklirani materijal omogućuje "industriji da smanji ovisnost o čistom poliesteru napravljenom od fosilnih goriva".

No problem je u tome što "93 posto svih recikliranih odjevnih tekstilnih predmeta danas proizlazi iz plastičnih boca, a ne stare odjeće", rekla je Urska Trunk iz aktivističke grupe Changing Markets.

Drugim riječima - iz fosilnih goriva. I dok se plastična boca može reciklirati pet ili šest puta, majica kratkih rukava od recikliranog poliestera "više se nikada ne može reciklirati", rekla je Trunk.

Neprofitna firma Textile Excange upozorava da je gotovo sav reciklirani poliester izrađen je od PET-a (polietilen tereftalata) iz plastičnih boca. U Europi se većina tekstilnog otpada odlaže ili spaljuje. Samo 22 posto se reciklira ili ponovno koristi, a većina se kasnije upotrebljava za pretvaranje u izolacijske materijale, za punjenje madraca ili za izradu krpa za čišćenje.

Za početak, odjeća izrađena od više od dva vlakana zasad se smatra 'nereciklabilnom'. Sva odjeća koja se može reciklirati mora se razvrstati po boji, a zatim joj se moraju ukloniti patentni zatvarači, gumbi, nitne i ostali materijali. To je često skupo i zahtjevno, kažu stručnjaci, iako se s pilot projektima u Europi već započelo, rekla je Lisa Panhuber iz Greenpeacea.

Rješenje bi se moglo pronaći u ponovnoj upotrebi pamuka. No kad se pamuk reciklira, kvaliteta mu toliko pada da se često mora tkati i s drugim materijalima, kažu stručnjaci, što nas vraća na problem odjeće od miješanih tkanina.

Grupe za zaštitu okoliša zapravo zahtijevaju da tekstilna industrija u potpunosti prestane proizvoditi predmete od poliestera, unatoč tomu što oni čine više od polovine njihove proizvodnje, kažu iz Textile Exchangea.

Strašna je istina da je "recikliranje odjeće mit", kazala je Greenpeaceova stručnjakinja za potrošače Lisa Panhuber. Drugi se pak okreću novim biljnim vlaknima. Primjerice, njemački brend Hugo Boss za izradu nekih od svojih patika koristi 'pinatex', materijal izrađen od lišća ananasa.