Pada cijena sirove nafte

Pada cijena sirove nafte

U prvoj sedmici novembra cijena sirove nafte na svjetskom tržištu pala je za 1,69 posto i tokom tog perioda, za tip "brent" kretala se od 80,94 do 84,

U prvoj sedmici novembra cijena sirove nafte na svjetskom tržištu pala je za 1,69 posto i tokom tog perioda, za tip “brent” kretala se od 80,94 do 84,76 dolara za barel.

Prema izvještaju o finansijskim kretanjima u prvoj sedmici ovog mjeseca, koji objavljuje Narodna banka Srbije, na pad cijena nafte uticalo je to što je američka administracija izvršila pritisak na zemlje OPEC-a da povećaju proizvodnju kako bi se podržao oporavak svjetske ekonomije.

“Saudijska Arabija, Kuvajt i Irak su podržali tekući plan proizvodnje s mjesečnim uvećanjem od 400.000 barela dnevno, do aprila 2022. godine, ali uz poruku da SAD imaju dovoljno kapaciteta da same uvećaju proizvodnju ako to žele i ako im je stalo da svijet nastavi putem postpandemijskog ekonomskog oporavka”, navodi se u izvještaju NBS.

Dodaje se da je na snižavanje cijena uticao i pad kineskog uvoza na najniži nivo od septembra 2018., kao i odluka te zemlje da angažuje svoje rezerve nafte.

Linija pada, međutim, nije bila konstantna, jer je u jednom trenutku bilo i povećanja cijena a uzrok je bio izvještaj Američke agencije za naftu (API) o smanjenju nivoa zaliha nafte u SAD, zatim to što zemlje OPEC-a ipak nisu isporučile onoliko barela koliko je bilo dogovoreno a doprinijela je i vremenska prognoza o hladnoj jeseni i zimi na sjevernoj hemisferi, navodi se u analizi NBS.

(Energetika.ba / Danas.rs)