Energetika.ba
UN

IAEA:Izgleda da je i drugi nuklearni reaktor Sjeverne Koreje operativan

Autor: Energetika.ba
IAEA:Izgleda da je i drugi nuklearni reaktor Sjeverne Koreje operativan
Ilustracija

Čini se da prvi put radi novi reaktor u sjevernokorejskom nuklearnom kompleksu Yongbyon, saopćili su agencija UN-a za nuklearni nadzor i nezavisni stručnjaci, što bi značilo dodatni potencijalni izvor plutonija za nuklearno oružje Sjevera.

Sjeverna Koreja godinama je koristila istrošeno gorivo iz nuklearnog reaktora od pet megavata u Yongbyonu za proizvodnju plutonija za svoj nuklearni arsenal, ali signalno ispuštanje tople vode iz većeg reaktora s lakom vodom sugerira da se i to uključuje, saopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

- Ispuštanje tople vode ukazuje na to da je reaktor dostigao kritičnu fazu – navodi čelnik IAEA Rafael Grossii, što znači da je nuklearna lančana reakcija u reaktoru samoodrživa.

IAEA nije imala pristup Sjevernoj Koreji otkako je Pyongyang protjerao njene inspektore 2009. Agencija sada posmatra zemlju uglavnom koristeći satelitske snimke. Bez pristupa, IAEA ne može potvrditi operativni status reaktora, tvrdi Grossi.

IAEA navodi da je od oktobra uočila snažan odliv vode iz rashladnog sistema lakovodnog reaktora, što sugeriše da je rad reaktora u toku. Novije indicije govore da je voda bila topla, kaže Grossi, prenosi Reuters.