Pametna klupa puni mobitele i skutere, a može i analizirati kvalitet zraka

Pametna klupa puni mobitele i skutere, a može i analizirati kvalitet zraka

Klupe su nešto što ćete naći na javnim prostorima u svakom gradu, ali ona koju je razvila hrvatska kompanija Include je nešto posebno. Radi se o "p

Klupe su nešto što ćete naći na javnim prostorima u svakom gradu, ali ona koju je razvila hrvatska kompanija Include je nešto posebno.

Radi se o “pametnoj klupi” pod nazivom Steora, koja je proizvedena u tri nove verzije, a koja donosi dodatne mogućnosti u odnosu na običnu klupu.

Prvi model klupe Steora je izgledao moderno i bez naslona za leđa, a nove verzije liče na standardnu drvenu klupu. Izgled zavisi od želja kupaca jer je Steora sada modularna i omogućava kupcima da odaberu različite dizajne naslona za ruke, različite materijale i slično.

Steora Classic je najpovoljnija verzija, posjeduje litij-jonsku bateriju, dvije bežične površine za punjenje uređaja, LED ambijentalno svjetlo, sistem hlađenja, kao i senzore za pritisak, temperaturu i vlažnost. Dodatne opcije uključuju USB portove za punjenje, senzore za kvalitet zraka i količine buke, WiFi hotspot sistem, GPS lokator i sistem grijanja. Klupu napajaju solarni paneli, a može se napajati i putem gradske električne mreže.

Steora omogućava punjenje smartphonea i drugih elektronskih uređaja, povezivanje s WiFi mrežom, a senzori su korisni za pružanje informacija o vremenskim uvjetima, kvaliteti zraka i slično.

Naprednija verzija klupe se naziva Steora City te dolazi s dodatnim senzorima i opcionim LCD ekranima, kao i opcionom AI kamerom koja prati prolaznike i bilježi njihov broj, a čak može dati informacije o spolu prolaznika i o tome koliko dugo neko gleda u ekran. Kompanija tvrdi da je privatnost zaštićena te da se snimci nikad ne pohranjuju.

Steora Cyclo je najnaprednija verzija klupe te omogućava punjenje e-bicikala i električnih skutera. Posjeduje utičnice za punjenje, kao i kompresor zraka te neke alate. Ovakva klupa predstavlja i minijaturnu servisnu stanicu.

Kompanija Include je proizvela i “pametnu kantu za smeće”, koja ima napredni sistem za kompresovanje otpada.

Svi proizvodi su povezani sa Includeovom platformom Solos koja je zapravo operativni sistem baziran na cloudu. Omogućava pristup svim podacima kao i kontrolu nad funkcijama klupe. Solos podržava i aplikacije kao što je Waste management, tako da gradovi mogu lakše organizovati i odrediti rute prikupljanja otpada i pratiti stanje Terra kanti.

Steora klupe će biti dostupne u prodaji naredne godine, Classic će koštati 1.659, City 1.799, a Cyclo 2.499 eura.

Prethodni model Includeove klupe postoji i u Sarajevu.

 

Energetika.ba