Poslije 10 godina odustali od gradnje hidroelektrana na Limu

Poslije 10 godina odustali od gradnje hidroelektrana na Limu

Kanadska kompanija Reservoir Capital odlučila je da napusti projekat gradnje dvije hidroelektrane Brodarevo 1 i Brodarevo 2, na Limu u jugozapadnoj Sr

Kanadska kompanija Reservoir Capital odlučila je da napusti projekat gradnje dvije hidroelektrane Brodarevo 1 i Brodarevo 2, na Limu u jugozapadnoj Srbiji. Planirana snaga je bila 59 MW.

Odluka je donijeta poslije deset godina rada na projektu vrijednom 150 miiona eura.

Reservoir Capital je saopštio da je njegova ispostava u Srbiji, Renewable Energy Ventures (REV), podnijela zahtjev za pokretanje stečajnog postupka Privrednom sudu u Beogradu, u skladu sa odlukom da firma prestane da radi i obavi likvidaciju svoje imovine. Ovu odluku, kako se navodi, kompanija je donijela kako bi krenula u nove projekte u hidroenergetici.

– Reservoir Capital je odlučio da napusti projektne planove u Srbiji koji su uključivali Brodarevo hidro projekat. Naš plan je da se više ne bavimo dugim i riskantnim grinfild projektima, već da se okrenemo ulaganjima u čistu energiju koji će obezbijediti povraćaj našim akcionarima na duži rok – izjavio je izvršni direktor Lewis Reford, prenosi ekapija.

Kanadska kompanija započela je sa razvojem ovog projekta 2008. godine. Skoro u cijelom tom periodu kompanija je bila kritikovana od strane lokalnih aktivista i nevladinih organizacija koji su se protivili projektu zbog ekoloških rizika. U julu prošle godine, Upravni sud Srbije poništio je rješenje o obimu i sadržaju studije o procjeni uticaja na životnu sredinu hidroelektrana na reci Lim.

Vlada Crne Gore je, takođe, pokrenula pitanje prekograničnog uticaja ovih elektrana. Inače, država je kompaniji Reservoir Capital izdala energetske i lokacijske dozvole za hidroelektrane Brodarevo 1 i Brodarevo 2 na rijeci Lim u blizini Brodareva i Prijepolja.

Energetika.ba